Безкоштовне навчання в університетах Європи: куди українці можуть подати документи

8 Травня 2023 16:24

Тікаючи від війни мільйони українців виїхали за кордон, де вони потребували не лише елементарних речей, але згодом – й потребу в навчанні та освіті. Через це, уже другий рік поспіль країни, що приймають українських біженців другий рік поспіль впроваджують різноманітні проєкти, що допоможуть їм знайти безплатне навчання в країнах Європи. Про це повідомляє “ДМ”.

Зазначається, що найпростіше розпочати пошук освітніх закладів за кордоном з використанням освітнього телеграм-бота EducationUaBot. Цей проєкт було створено Міністерством освіти та науки України за підтримки Швейцарії та швейцарсько-українського проєкту DECIDE. У розробці проєкту брали участь Міністерство закордонних справ та освітній омбудсман.

Завдяки боту можна знайти освітні заклади різного рівня в 31 країні, включаючи Австрію, Бельгію, Велику Британію, Латвію, Литву, Німеччину, Італію, Францію, Швецію, Японію та інші. Щоб розпочати пошук, необхідно вказати своє ім’я та обрати бажану країну. Після цього бот покаже прапор країни, назву країни англійською мовою та запропонує інформацію щодо отримання освіти в цій країні. Бот надає корисні посилання на освітні заклади, їх контактну інформацію та вимоги для вступу. З EducationUaBot можна знайти не тільки університет, але й садочок або школу за кордоном.

EducationUaBot має можливість надавати інформацію про заклади дистанційного навчання – це продовження онлайн-освіти для дітей за кордоном за українськими навчальними програмами. Для самостійного вивчення іноземних мов, бот рекомендує безкоштовні платформи та застосунки, такі як Busuu. Раніше, цей ресурс надавав безкоштовний преміумдоступ 200 тисяч українців, однак зараз ця пропозиція не діє. Також, бот надає посилання на онлайн-ресурси Міносвіти, такі як Міжнародна українська школа (МУШ) та застосунок “Всеукраїнська школа онлайн”, щоб допомогти українським студентам вивчати українські навчальні програми.

LingQ – це онлайн-ресурс, який надає українцям можливість вивчати 24 мови з преміумакаунтом. Згідно з порадою бота, щоб активувати преміумакаунт, необхідно звернутися до технічної підтримки ресурсу. Додаток для вивчення 43 мов Drops надає українцям преміумдоступ на рік. Після реєстрації, протягом 48 годин повинен надійти спеціальний промокод, якщо цього не сталося, освітній чат-бот радить звернутися до служби підтримки.

uTalk – це додаток, який можна завантажити на смартфони та комп’ютери, і за допомогою нього мати можливість безплатно вивчати понад 150 мов протягом року з моменту завантаження.

Якщо абітурієнт не знайшов жодної пропозиції на свій смак від українського телеграм-бота, він може скористатися списком університетів, які надають допомогу українським студентам та науковцям на англомовній освітній платформі Erudera. Цей список включає 70 пропозицій від університетів з усього світу, зокрема з США, Австралії та Канади. Хоча список був останній раз оновлений у липні 2022 року, він залишається корисним, оскільки містить не тільки назви університетів та країну, але й види допомоги, яку вони надають, а також посилання на сайти вишів, за якими можна перевірити, чи буде ця допомога доступна наступного навчального року.

Зокрема, університети пропонують широкий спектр можливостей для своїх студентів та викладачів, включаючи вакансії, консультаційні послуги, безкоштовні курси та можливості для отримання стипендій. Наприклад, фінський університет Аалто відкрив можливість для науковців з України, які бажають продовжити свою академічну кар’єру до грудня 2023 року. Цей університет надає 20 тимчасових посад для дослідників, які працювали в українських вишах, але були змушені зупинити свою роботу через війну. Крім того, чеський університет імені Масарика має україномовну сторінку, де можна знайти список корисних посилань для українців у Чехії, пропозиції щодо стажування та роботи, а також гарячу лінію психологічної допомоги.

Джерело: “Всвіті”