Звіринецький сквер у центрі Києва знову хочуть незаконно забудувати

15 Травня 2023 14:09

У Звіринецькому сквері, що розташований в Печерському районі між вулицями Вільшанською та Бойчука, знову хочуть поновити будівництво ЖК.

Про це повідомляє експерт з питань містобудування Георгій Могильний.

За його словами, почалася “активність” із документами для поновлення забудови Звіринецького скверу компанією SAGA Development, що належить українському бізнесмену Андрію Вавришу. Він планує звести на цій території ЖК OZON Concept House.

“Незаконне будівництво Вавриш-забудовник намагається розпочати з використанням Містобудівних умов та обмеження, незаконно виданих Вавришем-чиновником у 2013 році”, — зазначив Могильний.

Він додав, що раніше у Державній інспекції архітектури та містобудування було отримано дозвіл на першу чергу — один двосекційний житловий будинок до 24 поверхів.

Тепер проводиться коригування проєкту, щоб отримати дозвіл на чотири багатосекційних житлових будинки (загалом 24 різноповерхові секції), але максимальну поверховість зменшують до 17 поверхів на стилобаті в 4 поверхи, тож реально має бути до 21 поверху.

До того ж, в експертизі проєкту цього будівництва вказано, що “майже увесь схил покритий лісонасадженнями”, а також, що “знесення зелених насаджень не передбачається”.

Однак в акті обстежень зелених насаджень під це будівництво написано наступне: “Запроєктовано до видалення: дерев 1691 одиниця”.

Також в експертизі зазначено, що ділянка “не потрапляє в межі історичних ареалів”. Але відповідно МУО, ділянка знаходиться в межах Центрального історичного ареалу в зоні регулювання забудови ІІІ категорії.

Крім того, експертиза вказує, що ділянка поза межами зон охорони пам’яток відповідно до рішення КМДА 2002 року. Але в грудні 2019 року було затверджено документацію на ландшафтну пам’ятку “Історичний ландшафт Київських гір та долини ріки Дніпро”. Будівництво на Вільшанській — в зоні охорони цієї пам’ятки й максимальна дозволена висота там становить 25 метрів.

Джерело: “Наш Київ”