Як розпізнати фейк – поради від Мінреінтеграції

28 Серпня 2023 16:24

Під час війни особливо важливо відрізняти фейки від правди. Це позбавляє ворога можливості сіяти демотивацію та розбрат у суспільстві. У Мінреінтеграції дали декілька простих порад, які допоможуть розпізнати брехню та не стати жертвою маніпуляцій.

Найперше радять звертати увагу на заголовки. Саме фейкові новини вирізняються гучними заголовками аби привернути якнайбільше уваги. Часто вони можуть навіть не стосуватися змісту самого матеріалу.

Далі варто придивитися до адреси URL. Для поширення фейків часто використовують копії відомих сайтів. Від оригіналів їх можна відрізнити лише за декількома літерами у вебадресі.

Намагайтеся встановити першоджерело повідомлення. Відсутність джерел або посилання на анонімні джерела є ознакою фейку.

Придивляйтеся до фото та відео контенту. Фейкові новини можуть супроводжувати невідповідні фотографії та відео. Вони можуть бути вирваними з контексту – застарілими або зробленими в іншому місці.

Ретельно аналізуйте зміст інформації. Якщо матеріал базується на конспірологічних теоріях, емоційних накручуваннях чи думка подається як безапеляційний факт, то перед вами, очевидно, спотворена інформація.

Звертайте увагу на баланс позицій. Висвітлення тільки однієї точки зору – ознака фейку. У достовірних виданнях зазвичай використовують кілька джерел новини.

Джерело: “МЕТА”