Що робити, якщо ваші рідні опинилися в заручниках на ТОТ чи у рф?

29 Вересня 2023 16:27

На сьогодні єдиною організацією, яка наділена мандатом щодо підтвердження перебування громадян України в заручниках, їх відвідування в місцях утримання тощо, є Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Дмитро Лубінець пояснює, що робити, якщо цивільна особа опинилася в заручниках на ТОТ чи на території країни-агресора.

Найперше, родичі цивільних осіб, яких викрала країна-агресор, мають звернутись із заявою про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин до відповідного підрозділу Національної поліції України та зафіксувати реєстраційний номер заяви.

Згодом, відповідно до заяви, мають внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Це відбувається протягом 24 годин із моменту подання заяви. Членам сім’ї потрібно забрати витяг із ЄРДР, де зазначатимуться дані про слідчого, з яким доцільно підтримувати постійний контакт.

На сьогодні єдиною організацією, яка наділена мандатом щодо підтвердження перебування громадян України в заручниках, їх відвідування в місцях утримання тощо, є Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ).

ри цьому, представники МКЧХ контактують винятково із родичами та близькими тих людей, які перебувають в заручниках країни-агресора, та Національним інформаційним бюро (НІБ). Адже у реєстрах НІБу концентрується вся інформація про громадян України, що постраждали внаслідок збройної агресії.

Надалі зазначена інформація передається до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими (КШППВ).

Також окремо, рідні можуть звернутися до Об’єднаного центру з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України при СБУ та нашої інституції, Офісу Омбудсмана.

Усі контакти – у інфографіці.

Джерело: МЕТА