На садибі Барбана встановили портрети видатних діячів, які там жили та працювали

11 Жовтня 2023 17:58

У садибі Барбана на вулиці Обсерваторній, що у Шевченківському районі, активісти встановили портрети видатних діячів, які колись жили чи працювали у цій будівлі.

Про це повідомив заступник директорки Департаменту охорони культспадщини Дмитро Перов.

За його словами, цією акцією організатори хотіли привернути увагу до будівель, що рокам не можуть набути статусу пам’ятки, попри своє історичне значення. Це стосується і садиби Барбана — останнього прикладу одноповерхової міщанської забудови, що вціліла в Шевченківському районі.

У 2021 році Рада національної безпеки й оборони України постановила відновити будівлю та надати їй статус памʼятки. Втім, цього так і не сталося.

“Київська традиція розвитку міста часто використовує вогонь як спосіб позбавитись того, що заважає забудовникам та їх лобі в адміністрації Києва. Від цього наше місто втрачає обличчя, а громади – людиноорієнтованість просторів. І навіть під час повномасштабної війни ми не раз чули про підпали старих будівель. Ми вирішили випередити “забудовницький” вогонь щодо Садиби й, використовуючи стихію на користь мистецтву й історії, створили художній проєкт”, — зазначили активісти на сторінці ініціативи.

Портрети визначних персоналій за допомогою техніки випалювання по дереву створив художник Євген Коршунов. На них зображені: лауреат Нобелівської премії Джон Стейнбек, “батько” військової фотожурналістики Роберт Капа, відома лікарка-педіатр Галина Тебенчук та музикознавець Михайло Головащенко. Всі вони свого часу були гостями садиби.

Нагадаємо, у серпні забудовник зірвав пломбу та збив меморіальну табличку письменнику Джону Стейнбеку, яку місцеві мешканці встановили на садибі у День Києва.

Джерело: “Наш Київ”