Не допомагайте ворогу: поліція нагадала про кримінальну відповідальність за фіксацію роботи Сил оборони

4 Січня 2024 16:35

Під час підготовки до ракетних атак росіяни використовують не лише повітряну, наземну агентурну розвідку, але й вивчають соцмережі українських користувачів. Тому поширення відео та фотоматеріалів роботи Сил оборони у відкритому доступі суворо карається.

Про це нагадує Патрульна поліція Києва у дописі в Telegram.

“На жаль, наші сусіди-терористи не припиняють обстріли України, тероризують населення, нехтуючи всіма законами, правилами та здоровим глуздом. Сили Оборони щодня роблять надможливе, щоб збити якомога більше ворожих цілей. Та попри титанічну працю наших військових та щоденну боротьбу кожного з нас, залишаються й ті, хто свідомо чи не свідомо допомагає ворогу. Ми нагадуємо, що здійснювати фото та відео фіксацію роботи Сил оборони України суворо заборонено”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відповідно до статті 114-2 Кримінального кодексу України, поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, за можливості їх ідентифікації на місцевості, якщо така інформація не розміщувалася у відкритому доступі Генеральним штабом, Міністерством оборони України або іншими уповноваженими державними органами, вчинене в умовах воєнного стану — карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

“Будьте відповідальними, утримуйтеся від фільмування та поширення відео та фотоматеріалів, заради збільшення кількості підписників своєї сторінки”, — наголошують в поліції.

Нагадаємо, Служба безпеки України по “гарячих слідах” встановила адреси та демонтувала вебкамери, що транслювали роботу протиповітряної оборони та локації критичної інфраструктури Києва. Зазначається, що це були дві роботизовані онлайн-камери зовнішнього спостереження, які були зламані російськими спецслужбами, щоб шпигувати за Силами оборони у столиці. Так, один із пристроїв знаходився на балконі багатоквартирного будинку і використовувався місцевим ОСББ для моніторингу прибудинкової території. Однак, внаслідок хакерського зламу агресор отримав віддалений доступ до управління цією вебкамерою.

Джерело: TrueUA