Петиція із закликом передати костел святого Миколая в Києві релігійній громаді набрала 25 тисяч голосів

15 Січня 2024 17:55

У Києві петиція про передачу костелу святого Миколая релігійній громаді Римо-католицької церкви набрала необхідні для розгляду Кабінетом Міністрів 25 тисяч голосів.

Петиція опублікована на сайті Кабміну, інформує Рубрика.

Костел святого Миколая в Києві – єдина неоготична споруда столиці, творіння відомого архітектора Городецького.

У радянські часи храм у католиків відібрали більшовики, а за незалежної України його так і не повернули власникам – релігійній громаді“, зазначають в тексті петиції.

Авторка петиції, релігієзнавиця Людмила Филипович, наголошує, що стан будівлі погіршується, особливо після пожежі 2021 року.

Для відновлення пам’ятки архітектури релігійна організація Римо-католицької церкви та Міністерство культури у 2021-му підписали меморандум, у якому домовилися, що Мінкульт “сприятиме передачі” костелу в постійне користування релігійної громади після завершення протиаварійних робіт, але не пізніше 1 червня 2022 року.

Однак умови Меморандуму не були дотримані, а строк його дії сплив 5 листопада 2023 року, зауважили у тексті петиції.

У вересні 2020 року Кабмін дав розпорядження Мінкульту передати в постійне безоплатне користування релігійній організації РКЦ будівлю костелу святого Миколая. Однак умови розпорядження теж не були виконані.

У петиції просять забезпечити неухильне виконання розпорядження уряду та передати костел Римо-католицькій церкві.

Нагадаємо, 1 червня 2022 року в костелі відбулось урочисте богослужіння, на ньому був присутній ексміністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко, який обіцяв передати храм католицькій громаді.

Довідка

Будівля костелу Святого Миколая наразі перебуває у користуванні Національного будинку органної та камерної музики України, розташована в місті Києві на вул. Велика Васильківська, 75.

Храм зведений у 1899-1909 роках в неоготичному стилі київським архітектором Владиславом Городецьким.

3 вересня 2021 року у столичному Костелі святого Миколая на вулиці Великій Васильківській сталась масштабна пожежа. Основною причиною пожежі стало коротке замикання всередині дерев’яного органу, який був візитівкою костелу.

На відновлення неоготичної архітектурної пам’ятки відгукнувся український бізнес, силами якого зібрали 18 мільйонів гривень. 

У квітні частину зібраних коштів – 5,6 млн гривень, передали на потреби ЗСУ, оскільки протиаварійні роботи в костелі після пожежі закінчились ще в січні.

Окрім того, влітку 2023 року парафіяни костелу св. Миколая офіційно звернулися до Зеленського для повернення будівлі храму у власність громаді.