Понад 20 країн створили артилерійську коаліцію для допомоги Україні

19 Січня 2024 12:48

18 січня, західні союзники України запускають «артилерійську коаліцію» на церемонії в Парижі, щоб посилити українські збройні сили, які протистоять російському вторгненню.

Ініціатива під керівництвом США і Франції, що складається з 23 країн, є частиною зусиль Контактної групи з оборони України («Рамштайн»), яка об’єднує понад 50 союзників Києва.

Україну на церемонії мав представляти міністр оборони Рустем Умєров, але його поїздку до Парижа в останній момент скасували. Французький уряд заявив, що через «міркування безпеки», пише агентство AFP.

У Міністерстві оборони Франції заявили, що «артилерійська коаліція» прагне об’єднати зусилля, щоб допомогти Україні мати артилерійські сили, які відповідають потребам її контрнаступу й її армії майбутнього, у короткостроковій і довгостроковій перспективі».

Ініціатива також розглядається як ще один вирішальний крок у переході України від радянської до західної артилерії. Але цей перехід зіткнувся з основною перешкодою у нестачі боєприпасів для західної техніки. Щоб впоратися з дефіцитом снарядів, Європейський союз пообіцяв доставити один мільйон снарядів до весни, але наразі було поставлено лише близько 300 тисяч.

Запуск «артилерійської коаліції» відбудеться через день після того, як президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Париж поставить в Україну нову партію з близько 40 крилатих ракет великої дальності SCALP, а також «кілька сотень» бомб, повідомляє «Радіо Свобода».

Джерело: “Голос України”