Суд відсторонив від посади одного з найвпливовіших чиновників з оточення Кличка

2 Січня 2024 14:57

Печерський районний суд Києва відсторонив від посади до 1 лютого 2024 року керівника апарату КМВА Дмитра Загуменного.

Підставою стало викриття чиновника у сприянні в ухиленні від військової служби. Про це повідомив  “Інформатор”.

Про кримінальну справу, в якій фігурує саме Дмитро Загуменний, розповідає Державне бюро розслідувань. Слідчі підтверджують, що під час “відрядження” фігуранти цілий рік не лише ігнорували військову службу, а ще й отримували за це зарплатню – грошове забезпечення з частини. Інформатор також наводив їхні прізвища: це Ігор Хацевич і Олег Левченко (фракція “Євросолідарність” Київської міськради), та Михайло Терентьєв (“УДАР”). У справі фігурує і прізвище Олега Шпака, помічника Хацевича, який також “служив” у військовій адміністрації Києва.

Водночас сам Дмитро Загуменний стверджує, що інформаційне повідомлення, оприлюднене на сайті ДБР, є недостовірним. Керівник апарату КМВА збирається позиватися до Бюро через оприлюднення цих даних, про що написав на своїй сторінці у Facebook.

“Готую цивільний позов про спростування недостовірної інформації, оприлюдненої на офіційному сайті Державного бюро розслідувань та розповсюдженої в медіа про те, що я нібито незаконно відряджав депутатів і сприяв підготовці “липових” відряджень депутатам Київради. Ця інформація абсолютно не відповідає дійсності та матеріалам, які підготували органи слідства”, – стверджує Загуменний.

Втім, посадовець визнає, що у квітні 2022 року дійсно підготував проєкт листа про “направлення військовослужбовців до КМВА”, який у подальшому був підписаний керівником КМВА. Також він повідомив, що минулої п’ятниці у нього вдома проводили обшук.

“Щодо цієї справи мене вже неодноразово допитували протягом року, також допитували велике коло осіб, проводили обшуки. Я повністю сприяв слідству. Тому не розумію, навіщо в п’ятницю вночі групою з близько 10 правоохоронців потрібно було вдиратися до мене додому та лякати родину. Проводити обшук без ухвали суду!” – акцентує Дмитро Загуменний.

Хто такий Загуменний

Зазначимо, що посадовець є однією з ключових фігур у системі міської влади. Його посада є важливою в реалізації рішень, прийнятих міськрадою. Про рівень впливовості свідчить також те, що батько Дмитра Загуменного, Микола Васильович, працює заступником керівника Деснянської райдержадміністрації столиці. Також, зазначимо, що посада керівника апарату КМВА є політичною: попереднього керівника, Володимира Бондаренка, 2018 року було “тимчасово відсторонено” після скандалу з начебто підробкою чиновником диплому про вищу освіту (це не завадило Бондаренку згодом стати заступником Віталія Кличка і секретарем Київської міськради).

Сам Загуменний – вихідець з Броварів. 2010 року закінчив Національну академію внутрішніх справ України, працював юрисконсультом КП “Бровари-землеустрій”, а вже за рік став спеціалістом І категорії та юристом відділу планування Управління ЖКГ міста. Подальший кар’єрний зріст був стрімким – ще за 3 роки очолив Баришівську районну держадміністрацію, а у грудні 2015 року став радником Кабінету міністрів.

У січні 2016 його було призначено заступником начальника управління взаємодії з Верховною Радою у Секретаріаті Кабміну. Після цього Загуменний пішов з уряду до київської влади – і вже у серпні 2016-го стає начальником відділу з навчальної та виховної роботи управління освіти Печерської РДА. Ще за кілька місяців входить до керівництва району, а за рік – стає керівником апарату КМДА.

Дружини, діти, куми: ким оточує себе Віталій Кличко

Нагадаємо, днями Інформатор наводив думку колишнього віце-спікера Верховної Ради, віце-прем’єра в одному з попередніх урядів Миколи Томенка про шкідливість інституту радників та помічників. У якості прикладу він наводить приклад Віталія Кличка, в якого у 2022 році було 36 радників, “серед яких дружини, діти, куми та інші родичі важливих бізнесменів та чиновників”.