Три країни підписали угоду про розмінування Чорного моря

12 Січня 2024 12:15

11 січня, Румунія, Болгарія та Туреччина ухвалили меморандум щодо розмінування Чорного моря. Країни-члени НАТО спільними зусиллями почнуть роботи вже найближчим часом. Про це повідомили в у Міністерстві оборони Болгарії.

Представники цих країн домовилися про створення оперативої структури MCM Black Sea, яка буде займатися питанням розмінування, в першу чергу – захистом від мін, що дрейфують.

“Згідно з підписаним Меморандумом, двічі на рік збиратиметься комітет у складі командувачів Військово-Морських Сил трьох країн в рамках організаційної структури. Цей комітет одностайно ухвалюватиме рішення щодо діяльності цільової групи та, коли виникнуть відповідні умови, визначення та прийняття країн, які братимуть участь після закінчення війни”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що розмінування акваторії Чорного моря наразі здійснюється підводними дронами. Однак, для повного розмінування в Україні поки що недостатньо спроможностей. Про це розповів речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Крім того, компанія “Нібулон” планує будувати 5-6 суден для розмінування на рік для потреб ДСНС. Про це генеральний директор компанії Андрій Вадатурський розповів під час зустрічі з німецькими дипломатами. Вони прибули до підприємства задля обговорення впливу війни на роботу та забезпечення розвитку експортного потенціалу Дунайських портів.

Источник: Comments.ua