Українці оплатили 10 тис. дронів для рф, переглядаючи російських відеоблогерів та слухаючи російську музику?

24 Січня 2024 12:41

Російські відеоблогери та російські музиканти могли заробити на переглядах та прослуховуваннях з України близько $80 млн. Про це йдеться у дослідженні Економічної правди.

Скільки заробляють російські блогери на українцях

YouTube зупинив монетизацію на росії ще у березні 2022 року. Але це стосується лише переглядів на території рф: якщо відео подивляться за кордоном, блогер матиме змогу отримати гроші від платформи.

За підрахунками журналістів, українці в середньому переглядають близько 36 млрд повних відео на YouTube. У дослідженні враховували саме такі ролики, адже саме вони й монетизуються на платформі.

Враховуючи статистику прослуховування російських пісень та соцопитувань, українці генерують близько 6,6 млрд переглядів авторам з рф.

При підрахунку доходу російських блогерів журналісти взяли за основу цифри з власного YouTube-каналу — близько $1 за 1000 переглядів. Відповідно за рік всі блогери з рф за перегляди з України можуть отримувати $6,6 млн.

Скільки заробляють російські музиканти на українцях

Музичні стримінгові сервіси також пішли або обмежили діяльність у рф разом із великими лейблами. Але на російському ринку залишилися низка дрібних дистриб’юторів, які можуть публікувати треки місцевих виконавців, отримувати роялті та ділитися доходами з артистами.

Визначити доходи російських співаків складніше, ніж блогерів, адже в Україні наразі популярні три платформи: SpotifyApple Music та YouTube Music. Також в залежності від дистриб’ютора може змінюватися сума роялті.

За даними одного з таких лейблів, за 1000 прослуховувань стримінги платять в середньому $4,4. Враховуючи комісії, виконавцю може перераховуватися до $2 за 1000 прослуховувань.

Журналісти підрахували, що українські передплатники стримінгових сервісів слухають 200 млрд треків на рік. З них на російських виконавців приходиться 37 млрд прослуховувань, що може принести їм приблизно $74 млн.

Як українські споживачі російського контенту наповнюють російський бюджет

За статистикою, на росії лише невелика кількість блогерів сплачують податки. Але якщо уявити, що всі вони платять, то для них ставка буде 6%. Окрім цього, дистриб’ютори, які утримують комісію з музикантів, сплачують 18%.

Таким чином за рік російські блогери та музиканти сплатять у бюджет країни-агресорки $5 млн. Також варто врахувати, що окрім податку на професійну діяльність, на росії є ПДВ, який сягає 20%. Відповідно через повсякденні витрати гроші блогерів та музикантів все одно потраплять до російського бюджету.

Автори Telegram-каналу UA War Infographics підрахували, що за $5 млн, сплачених українцями в російський бюджет, країна-агресорка може закупити 10 тис. FPV-дронів.

Журналіст ЕП наголосив: розрахунки умовні, а сума коштів від українських глядачів та слухачів може бути як більшою, так і меншою. Він припускає, що реальна сума все ж вимірюється десятками мільйонів доларів.

Джерело: Speka