Італія продовжить військову підтримку України: рішення парламенту

9 Лютого 2024 12:18

В Італії проголосували за продовження військової підтримки України. Палата депутатів країни дала “зелене світло”. “За” виступили 218 депутатів.

А от тих, хто проти, було лише 42. Про це повідомляє італійське видання ANSA.

Зазначається, що йдеться про передачу Україні військових машин, матеріалів, обладнання тощо. Більшість цієї допомоги йде на ЗСУ.

“Палата депутатів дала зелене світло указу, що подовжує дозвіл (допомогати)”, – йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що голосували й депутати від правлячої партії “Ліга” віцепрем’єра Маттео Сальвіні. Хоча ця політсила й відома тим, що подекуди вставляла Києву палки в колеса.

“Ми не можемо опустити руки заради України. Ми не дозволимо автократії зруйнувати наше майбутнє”, – заявив депутат від партії політсили Паоло Форментіні.

Водночас він закликав докласти більше зусиль для досягнення рішення за столом переговорів.

Допомога Україні від Італії

Зазначимо, що Італія залишається одним із найнадійніших союзників та партнерів України. З початку російського повномасштабного вторгнення офіційний Рим постійно допомагає Києву. Також Італія прийняла понад 150 тисяч наших біженців.

З жовтня 2022 року державою керує трипартійна коаліція на чолі з ультраправою прем’єр-міністеркою Джорджією Мелоні. Праві в Європі традиційно відомі своєю схильністю до росії. Втім, наразі Київ та Рим не мають особливо принципових розбіжностей на кшталт тих, які є з, наприклад, Угорщиною.

У грудні 2023 року уряд Італії прийняв документ, що дозволяє країні надавати військову підтримку Україні до кінця 2024 року. Це рішення мав підтримати парламент країни. І тепер це зроблено.

“Італія знову вирішує бути на стороні свободи націй і поваги до міжнародного права з метою досягнення, відповідно до позиції союзників по НАТО і ЄС, справедливого і тривалого миру», — заявляв італійській міністр оборони Гвідо Крозетто в грудні 2023-го.

Джерело: “Інформатор”