Купуй квартиру – отримуй туберкульоз в подарунок: поруч з тубдиспансером в Києві з’явиться новий ЖК

16 Лютого 2024 14:32

На вулиці Автозаводській, 72а в Києві на ділянці у 86 соток з часом почнеться будівництво житлового комплексу з магазинами. Для цього потрібно було змінити призначення ділянки з промисловості на житлову забудову, і на це рішення орендар – фірма «Дорадо» очікувала з квітня 2021 року.

І дочекалася: 8 лютого 2024 року на сесії депутати Київради без обговорення вирішили змінити призначення землі. Хоча кияни виступали проти, тому що, за їх словами, ділянка потрапляє у санітарну зону протитуберкульозного диспансеру.

Шлях цього проєкту рішення до сесійної зали був складним. Тричі голова комісії з питань архітектури, містопланування та земельних відносин Михайло Терентьєв виносив це питання на розгляд. Спершу його підтримали, але потім юристи міськради вивчили питання і заявили, що змінювати призначення ділянки не правильно. Проєкт повторно обговорювали, але кожного разу не вистачало голосів. Але коли дуже треба – то все буде! Так сталося і цього разу.

«Чому поява нового ЖК через зміну цільового призначення земельної ділянки на вулиці Автозаводській, 72а незаконна: відсутній детальний план території (але він розробляється з 2016 року по цей час); на суміжній ділянці знаходиться Київський міський протитуберкульозний диспансер №1. По діючому Генплану там дійсно житлова забудова, але згідно зі складовою цього Генплану та вимог екології «Схеми планувальних обмежень», дана ділянка повністю входить у межі Санітарно-захисних зон, що підтверджується і відомостями з Містобудівного кадастру Києва», – це не всі заперечення до цього проєкту, які були у юриста та активіста Олександра Кучерявого.

З його слів, «з іншої сторони (від нового ЖК – ред.) знаходиться недобудований ЖК Бережанський».

Чому кияни проти нового комплексу

У січні 1995 року фірма «Дорадо» придбала майновий комплекс по вулиці Автозаводській, 72а. Лише у червні 2003 року компанія уклала з Київрадою угоду про оренду землі до 4 червня 2028 року.

У квітні 2021-го «Дорадо» попросила Київраду змінити цільове призначення землі, щоб почати будівництво житлового комплексу. Це рішення мали проголосувати ще у січні цього року, але щось пішло не так.

Під час обговорення у міськраді ідеї будувати ЖК поруч з тубдиспансером, кияни зареєструвати петицію, де просили цього не робити.

«Вказана земельна ділянка розташована в безпосередній близькості до будівлі Київського міського протитуберкульозного диспансеру, який відповідно до законодавства має перебувати на щонайменше 1000-метровій відстані від житлової забудови», – йшлося у тексті петиції.

На їх думку, старенькі та діти, які будуть гуляти поруч з хворими з відкритою формою туберкульозу – це не дуже добре. І не буде сприяти зниженню кількості хворих у столиці. На скріні з гугл-карти видно, що майбутнє ЖК та тубдиспансер – сусіди.

Ділянка, де мають збудувати Жк та тубдиспансер знаходяться поруч.

«Поруч з земельною ділянкою знаходиться будівля котельні диспансеру, яка є джерелом забруднення атмосферного повітря та згідно з положеннями статті 114 Земельного кодексу України має бути відокремлена санітарно-захисною зоною, у межах якої забороняється спорудження будь-яких житлових об’єктів», – це був другий аргумент проти будівництва житлового будинку. Кияни писали, що ніхто притомний не візьме на себе відповідальність підписувати акти введення в експлуатацію такого комплексу.

Однак петицію підтримали лише 673 киянина, коли для розгляду Київрадою потрібно було зібрати 6 тисяч голосів. Проте за чотири роки має закінчитися строк угоди про оренду, тому потрібно було поспішати з ухваленням потрібних рішень.

Що відомо про фірму-забудовника

За інформацією аналітичної платформи YouControl, будівельну фірму «Дорадо» зареєстрували понад 28 років тому у Києві. Власником компанії є громадянин Греції Пантеліс Бумбурас. Він змінив на цій посаді киянина Олександра Зрютіна, якого вказували як представника компанії, коли у 2021 році подавали документи до Київради.