Важлива екологічна угода: громадськості презентували Environmental Compact

14 Лютого 2024 12:34

Екологічний договір для України як новий механізм захисту довкілля презентували Президенту України, представникам дипломатичних установ та громадськості.

Документ розробила Міжнародна робоча група з питань екологічних наслідків війни.

Environmental Compact є частиною “парасольки” Формули світу Володимира Зеленського. Це 50 рекомендацій для України та світової спільноти, які втілюють уніфікований підхід до оцінки впливу російської війни в Україні на навколишнє середовище, визначають підходи до компенсації за завдані збитки, а також пропозиції щодо “зеленого” відновлення.

«За два тижні буде два роки повномасштабного вторгнення Росії в Україну. За цей час документовано понад 3700 злочинів проти природи. Збитки, завдані росією навколишньому середовищу України, становлять 56.7 млрд євро», – зазначив Міністр Руслан Стрілець.

За словами Міністра, якщо на початку російської війни Україна була сфокусована на оцінці збитків навколишньому середовищу від війни. В даний час вектор руху зосереджений ще й на досягненні справедливості та притягнення агресора до відповідальності. На запобіганні війнам будь-де в майбутньому. На створенні найкращих алгоритмів відновлення довкілля.

«По суті, Environmental Compact, є тією дорожньою картою, якою ми рухаємося. А ще цей документ є основою, в рамках якої ми можемо робити такі проекти, як Довкілєва Декларація», – наголосив Руслан Стрілець.