Якою мовою вчитель має розмовляти на перерві: мовний омбудсмен дав пояснення

7 Лютого 2024 16:25

Використання недержавної мови під час батьківських зборів, а також виховних годин зі школярами є прямими порушенням мовного законодавства. Учителі під час освітнього процесу мають використовувати державну мову, незалежно від того, якою мовою вони користуються в побуті.

Про це розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь в інтерв’ю “Освіторії”. Тобто таке правило вказує на те, що педагоги і на уроках, і на перерві мають спілкуватися з учнями українською мовою.

За словами омбудсмента, його Офіс перед початком навчального року звертався до Міністерства освіти і науки для роз’яснення, аби зрозуміти, що саме мається на увазі під “мовою освітнього процесу”.

Тоді МОН оприлюднило окремий лист, де, посилаючись на рішення Конституційного Суду України від 16 липня 2019 року про визнання Закону України “Про освіту” таким, що повністю відповідає Конституції України, наголосило, що “українська мова як державна є обов’язковою на всій території України у державній сфері, а також в публічних сферах суспільного життя, зокрема, й у сфері освіти”.

Міністерство також підтвердило, що будь-які частини навчального процесу мають відбуватися українською мовою, а це і уроки, і перерви, і розмови в їдальні, під час гуртків, занять спортом, проведення виховних годин та батьківських зборів тощо.

“Використання недержавної мови під час батьківських зборів, а також виховних годин із школярами й школярками є прямими порушенням мовного законодавства. Нести відповідальність за це має керівник закладу освіти”, – наголосив Тарас Кремінь.

Він також зауважив, що викладачі мають бути уважнішими до переселенців та дітей, у яких в побуті не користуються українською мовою. Адже складності цього питання можуть стати приводом для булінгу та цькування, чого не можна допускати.

Джерело: “Телеграф”