ЄС не визнаватиме президентські «вибори» РФ на тимчасово окупованих територіях України

21 Лютого 2024 10:50
Європейський Союз не визнає результати президентських «виборів» РФ на тимчасово окупованих територіях України.

Про це у Брюсселі сказав речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми не коментуємо заздалегідь, чи маємо намір визнавати щось, чи ні. Це вибори, що заплановані в Росії. Тож, будемо дивитися, чи не стануться несподіванки, і чи не будуть там проведені вільні, демократичні та прозорі вибори. І після цього висловимо свою позицію. Але хочу нагадати, що будь-які спроби організувати такі вибори на окупованих територіях, що не належать Росії та залишаються суверенною територією України, безумовно, не будуть визнані», – наголосив речник ЄС.

Він зауважив, що наразі зовсім не важко передбачити, як будуть відбуватися ці «вибори» в Росії, враховуючи драконівські заходи, які вживає Путін для забезпечення власної перемоги. По-друге, рівень репресій в цій країні безпрецедентний, жорстоким свідченням чого стала загибель Олексія Навального в російській в’язниці.

«Тож, якщо ми говоримо про вибори, то маємо побачити, що ще може відбутися. Тому що Росія та її поточний режим мають величезний спектр інструментів, щоб зробити їх навіть більш ганебними, ніж ми бачимо це зараз», – додав Стано.

Як повідомлялося, «вибори» президента Російської Федерації» відбудуться з 15 по 17 березня 2024 року. Вони на всіх етапах повністю контрольовані чинною російською владою, зокрема, до виборів не допустили кандидатів, які не влаштовували Кремль.