Книжкову крамницю у Києві визнали найкрасивішою у світі

13 Березня 2024 17:51

Фото: Євген Авраменко

Книжкова крамниця у Києві «Readellion» стала переможцем у номінації «Кращий дизайн інтер’єру» в рамках міжнародного конкурсу «Будівля року 2024», організованого авторитетним галузевим журналом ArchDaily, який нагороджує найкращі архітектурні проекти світу. Проект книгарні розробили архітектори київського бюро «Прототип». Про це йдеться в інформаційній публікації польського видання Rzeczpospolita, переказ якої пропонує Foreign Ukraine.

У дизайні інтер’єру книжкового магазину використано креативне рішення проблеми жорстко обмеженого простору.

Книгарня «Readellion» проектувалась як місце, де кипить культурне життя, що приваблює шанувальників літератури на різноманітні заходи. Творці книгарні планують влаштовувати тут виставки, презентації та зустрічі книжкового клубу.

З цієї причини декор і вітрина у книжковому магазині повинні часто змінюватися та адаптуватися до потреб, що динамічно змінюються. Найбільшою проблемою і водночас ключовим викликом для архітекторів стала невелика площа книгарні – лише 44 кв.м.

Дизайнери вирішили проблему малого простору, використовуючи геніальне у своїй простоті рішення. Це великий овальний підвішений острів, який можна легко піднімати та опускати вручну – залежно від того, потрібен він у даний момент чи ні.

У центральній частині книгарні встановили острів у вигляді гармошки. Його конкретна і практична форма слугує дуже конкретним цілям – ви можете розмістити або розташувати книги на ньому, щоб правильно їх виставити, наприклад, під час акцій, презентацій чи інших заходів.

Стіни книгарні обладнані системою світлових опор із оцинкованої сталі. Вони підтримуються полицями, на яких можна розмістити книги та інші товари. Також є штанги, на які можна повісити одяг. Усі ці елементи при необхідності можна легко переставити.

Крім того, офісна частина у тиловій частині приміщення відокремлена від комерційної світлою напівпрозорою перегородкою з полікарбонату. Завдяки використанню цього матеріалу вдалося уникнути перевантаження маленького інтер’єру ще однією стіною.

Важливим елементом дизайну книжкового магазину є виразні, привабливі кольори. Фон тут біло-сірий, що контрастує із кобальтово-синіми елементами. Такий вибір кольорів не випадковий, адже він покликаний краще виставити книги та інші товари на полицях.

Острів також кобальтовий, що чітко виділяє його з решти інтер’єру, особливо коли він опущений і є центральною точкою всієї книгарні. Дизайн інтер’єру доповнений простими меблями зі світлого дерева.

Джерело: Foreign Ukraine