«Міст Кличка» знову тріснув…

18 Березня 2024 14:51

17 березня, пішохідно-велосипедний міст між Володимирською гіркою та Аркою Дружби народів тріснув вкотре. Цю інформацію поширили місцеві телеграм-канали.

17 березня 2024 року місцеві телеграм-канали поширили фото та відео тріснутого скла у підлозі багато страждального мосту. Наразі пошкоджену частину огородили від відвідувачів. Коли відремонтують тріснуте скло та в чому причина – поки невідомо.

Нагадаємо, як тріщав «міст Кличка» від дня його відкриття – 25 травня 2019 року. Тоді мер Києва Віталій Кличко відкрив пішохідно-велосипедний міст між Володимирською гіркою та Аркою Дружби народів завдовжки майже 212 метрів.

Міст побудований із бетону та скла. На міцність скло міський голова випробував разом з братом: вони обоє кілька разів підстрибнули, продемонструвавши, що скляна підлога витримує навантаження.

Мер запевнив, що 1 кв. метр такої скляної підлоги витримує навантаження у 1150 кг. Вартість будівництва мосту – 275 млн грн.

Перша тріщина на двох фрагментах скляної підлоги утворилась вже на другий день після його урочистого відкриття. Тоді ж мер зазначив, враховуючи товщину та скла, просто так не могло статись. Основна версія розглядалась, як акт вандалізму. Допускали, що по склу стріляли з пістолета.

«Сказати, що я ніяково злий-це нічого не сказати! Я знаю, що є багато недоброзичливців того, що у Києві відбуваються позитивні зміни. Але такі диверсії – це кримінал. І матимуть жорстку відповідь», — прокоментував тоді Кличко.

17 червня 2019 року  на новий пішохідно-велосипедний міст заїхали дикуни на авто, як тоді їх назвав Віталій Кличко. Особи водія та пасажирки автомобіля Mercedes, які вирішили прокататись по пішохідному мосту правоохоронці встановили, проте відібрати пояснення щодо цієї ситуації не вдалося, адже водій уникав спілкування з поліцейськими.

Пізніше, менш ніж за два місяці після відкриття мосту, у липні 2019 року, утворилась тріщина в покритті біля стійки огорожі. Тоді ж заступник голови Київської міської держадміністрації Олександр Спасибко прокоментував, що  тріщина, ймовірно, сталася внаслідок перепаду температур та туго натягнутих тросів. Втім, згідно з гарантійними зобов’язаннями, тріщину обіцяли ліквідувати  за 3-4 години після її утворення.

У жовтні 2019 року тріснула секція скла, яке закриває освітлення на перилах шляхопроводу. Елемент мосту, що тріснув, не впливав на безпеку, тому рух пішоходів не обмежували.

У грудні 2020 року – нова тріщина. Як відомо, тоді КМДА знову зробили заяву про вандалізм, але камери спостереження подібних фактів не зафіксували.

У лютому 2021 року одразу декілька скляних панелей пішли тріщинами. Чергова аварія стала рутинною навіть для комунальників, які цього разу навіть не облаштовували огорожу навколо пошкодженого місця, а лише обмежились звичайною стрічкою, яку швидко зірвали перехожі.

10 жовтня 2022 стався масований ракетний обстріл України. З самого ранку росіяни обстрілювали Київ. Це був найбільший обстріл столиці з початку повномасштабного вторгнення. Одна з ракет влучила поблизу пішохідно-велосипедного мосту через Володимирський узвіз. У результаті атаки скляна конструкція не лише вистояла, але й залишилася майже непошкодженою.

Міст відкрили після ремонтних робіт і оновлення 17 грудня 2022 року. Тоді замінили всі 18 пошкоджених підлогових склопакетів, а також — 143 перильних скла. 57 з них були повністю зруйновані, 86 — пошкоджені внаслідок ракетної атаки.

У травні 2024 року відзначатиметься п’ята річниця з дня відкриття пішохідно-велосипедного мосту, що з’єднує парк на Володимирській гірці та площу під аркою Дружби народів. За п’ять років міст прославився тим, що на ньому часто тріскається скло та тим, що скляний міст у Києві встояв та вцілів під час російської масованої ракетної атаки.

Джерело: “Київщина 24/7”