МКС видав ордери на арешт найбільш високопоставлених воєначальників РФ за злочини проти людяності

8 Березня 2024 12:55

Міжнародний кримінальний суд (МКС) діє на підставі співпраці з правозахисниками та організаціями України, причетними до роботи з документування воєнних злочинів. Кінцева мета роботи правозахисників — поміщення на лаву підсудних військових і цивільних осіб РФ за злочини проти людяності та воєнні злочини. Розслідування МКС у Гаазі засвідчує, що Сергій Кобилаш, командувач авіації дальньої дії Повітряно-космічних сил (ПКС), і Віктор Соколов, командувач Чорноморського флоту, здійснювали навмисні атаки по цивільних цілях в Україні. Про це сьогодні, 7 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів адвокат, який займається збором доказів воєнних злочинів РФ проти України, Юрій Білоус.

“Міжнародний кримінальний суд діє на підставі співпраці з державою, міжнародними організаціями, внутрішніми організаціями неурядовими, правозахисниками. Вони доклали зусиль до того, щоб видані були ордери на арешт воєначальникам найвисокопоставленішим з Російської Федерації. Доклали руку всі ми в Україні, хто так чи інакше причетний до роботи з документування воєнних злочинів. Це і результат роботи української прокуратури, Офісу генерального прокурора”, — сказав він.

Експерт упевнений, що МКС не зупинився на досягнутому і незабаром будуть видані нові ордери.

“Міжнародний кримінальний суд не збавляє обертів. Після цих ордерів за обстріл цивільної інфраструктури, будемо докладати зусиль до того, щоб були нові ордери. Міжнародний кримінальний суд із Гааги видав ордер на арешт за воєнні злочини, за злочини проти людяності. Злочин проти людяності — це широкомасштабна, систематична, спланована дія, план Російської Федерації”, — наголосив він.

Генерали причетні до великої кількості жертв серед цивільного населення в період з 10 жовтня 2022 року по 9 березня 2023 року.

“Обстріли України з 10 жовтня 2022 року по 9 березня 2023 року — це були удари по об’єктах, які не є військовими. Про це говорить суд у Гаазі. Це були удари по об’єктах, які не приносили військової переваги, не приносили жодної користі на полі бою. Це удари, які призводили до необґрунтованих великих жертв серед цивільного населення”, — розповів Білоус.

Він зазначив, що рішення МКС могли не розголошувати.

“Ба більше, ордер могли не афішувати. Він міг би просто перебувати і, якби Соколов або Кобилаш виїхали б кудись, їх могли заарештувати. Але оскільки є великий суспільний резонанс, суспільний інтерес у світі, тому Міжнародний кримінальний суд із Гааги сказав, що ухвалив таке рішення”, — констатував адвокат.

Джерело: UA|TV