Пожежа в столичному екопарку “Осокорки” знищила 10,4 га рослинності

15 Березня 2024 14:45

Фото: Фейсбук / Державна екологічна інспекція Столичного округу

Державна екологічна інспекція обрахувала збитки від пожежі на території екопарку “Осокорки” в Києві, яка сталася ввечері, 5 березня: вигоріло 10,4 га рослинності, а сума збитків складає 499,9 тис. грн.

Про це повідомив представник департаменту захисту довкілля й адаптації до змін клімату КМДА на засіданні екологічної комісії Київради 12 березня, пише Лівий берег.

Як зазначили, загоряння водно-болотяної рослинності на території екопарку відбувалося на чотирьох осередках. Це засвідчив звіт екологів.

Варто зауважити, що у 2019 році Київська рада створила об’єкт природно заповідного фонду – ландшафтний заказник місцевого значення “Осокорківські луки” площею 148 га.

Згідно з рішенням про створення заказника, функція охорони об’єкта покладалася на КО “Київзеленбуд”. Вигорання трави, яке сталося 5 березня, відбулося частково в межах саме цього заказника.

На питання депутатки Київради Юлії Лимар, то хто саме мав охороняти заказник, представник департаменту охорони довкілля не зміг дати чіткої відповіді. За інформацією департаменту, у 2023 вони подали зміни до цього рішення, щоб охорона покладалася на КП УЗН Дарницького району, але це рішення ще не прийняте.

Також з доповіді стало відомо, що досі не визначені чіткі межі земельної ділянки об’єкта ПЗФ “Осокорківські луки” і, відповідно, він не внесений в кадастр. Профільна комісія Київради дала протокольне доручення департаменту зробити це у 2024 році.

Ініціатива зі збереження екопарку розповіла, що пожежа здійнялася на ділянці, що межує із забудовою Stolitsa Group. Активісти стверджують, що це підпал:

“Друзі, у нас біда! На ділянці що межує із скандальною забудовою StolitsaGroup – хтось здійснив підпал! Кілька днів тому невідомі писали нам в чат про підпал і потім видалили повідомлення! Таким чином знищується все живе, щоб потім було легше розширювати забудову”.

Депутатки міської ради Євгенія Кулеба та Ксенія Семенова наголосили, що громада також підозрює в підпалі забудовника.

Як пише Семенова, Stolitsa Group “намагається знищити й забудувати 200 га останньої зеленої зони на Осокорках”.  

За словами Кулеби, люди зафіксували авто, яке виїхало з екопарку перед початком пожежі. Вона запевнила, що ці дані передадуть поліції.

Вранці 6 березня стало відомо, що вогнеборцям вдалося приборкати масштабну пожежу в столичному екопарку “Осокорки”.

На місці події було задіяно 6 одиниць основної і спеціальної пожежно-рятувальної техніки та 18 чоловік особового складу. Також, залучено снігоболотохід Богун“, розповіли вогнеборці.

Варто додати, що правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом пожежі на території заказників місцевого значення “Осокорські луки” та “Озеро Тягле”.

Джерело: “Рубрика”