У Києві і області за добу вигоріли десятки гектарів екосистем

13 Березня 2024 14:54

Київщина ще навіть не оговталась від руйнівного впливу на довкілля з боку російських окупантів, та землі області знову у вогні через внутрішнього ворога – несвідомих громадян, які спалюють суху траву і так само нищать вже живе. Через це виникають масштабні пожежі як в області, так і в столиці.

Так, за даними столичних рятувальників, у Києві за два дні вогонь знищив понад 1100 га екосистем: у неділю було випалено близько 500 кв. м, у понеділок площа пожеж в екосистемах сягнула майже 650 кв. м.

Ніщо не лякає людей, ані загроза притягнення до відповідальності, ані те, що це нищить екосистему столиці”, – підсумовують у ДСНС.

Рятувальники нагадують: по-перше, паління трави знищує нашу екосистему. Ці збитки повністю непоправні! По-друге, їдкий дим внаслідок горіння сухостою, залишається в повітрі, і потім ми всі дружньо цим дихаємо.

Чуєте запах гарі звечора чи зранку, коли повітря охололо? Подякуйте паліям”, – кажуть вогнеборці.

Крім того, внаслідок спалювання трави, гинуть тварини, комахи, пташки. Повністю порушується цикл природи, адже одне без одного вони не існують. На місцях підпалів нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, але дуже часто не відновлюється НІКОЛИ!

Як розповіли рятувальники Київщини, в області масштаби пожеж в екосистемах ще більш жахливі. Лише в Обухівському районі за дві доби вогнем знищено понад 30 га – випалена земля перетворилась на мертву зону, де не залишилось нічого і нікого живого.

Зокрема, 11 березня надійшло повідомлення про загорання сухої трави між селами Конюша та Капустяна. Ліквідація пожежі тривала більше чотирьох годин, вогонь розповсюджувався сильними поривами вітру на сотні метрів.

На гасіння було залучено 33 чоловіка особового складу та 7 одиниць техніки.

Джерело: “Великий Київ”