Боррель закликав Європу готуватися до війни

10 Квітня 2024 14:27

Очільник зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що повномасштабний воєнний конфлікт на європейському континенті “більше не є фантазією”, тому Євросоюз має кардинально змінити власні підходи до оборони. Про це він заявив у своїй промові на економічному форумі в Брюсселі, повідомляє Комерсант український з посиланням на Euractiv.

“Росія загрожує Європі. Вона [війна] почнеться не завтра, але ми не можемо заперечувати реальність”,

– сказав Боррель.

Зокрема, стверджує він, Європа має по-новому підійти до фінансування оборонної сфери, оскільки нинішня модель не відповідає викликам часу. Функціонер має на увазі колективну систему оборони Європи.

“Країни-члени ЄС створили [Європейське] оборонне агентство, але не фінансували його. Нам потрібен новий механізм міжурядового фінансування, який можна порівняти з тим, який ми створили під час фінансової кризи [єврозони]”,

– сказав Жозеп Боррель.

Деякі лідери ЄС, зокрема Естонія, закликали залучити це фінансування за рахунок збільшення спільного боргу через спільні оборонні облігації. Інша пропозиція передбачає переведення доходів від російських активів, заморожених у Європі, до Європейського фонду миру (EPF).

Видання також написало про “більш радикальні заклики до послаблення правил блоку”, які дозволять бюджету ЄС фінансувати спільну оборонну сферу, однак не повідомило, про що саме йдеться.

Більшість нинішніх зусиль ЄС вважаються самими країнами-членами недостатніми для створення фінансової спроможності побудови спільної системи безпеки.