«Книжковий Арсенал» анонсував програму

10 Травня 2024 17:51

ХIІ Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» анонсує Програму — до неї увійшло близько 160 добірних подій, які відбуватимуться в будівлі Старого Арсеналу. Події програми Книжкового Арсеналу стануть місцем зустрічі однодумців: авторів, читачів, видавців, митців — усіх, хто працює з книгою. Ми зустрінемося, щоб поговорити про свій досвід: про те, що відбувається з нами, що відбувається з українським суспільством, якими є його турботи, тривоги й надії, як нам продовжувати бути стійкими за цих умов.

Книжковий Арсенал розпочнеться у четвер, 30 травня. У перший фестивальний день відбудеться 14 подій — дискусії, презентації, поетичні читання, арттерапевтичний воркшоп та кіноперформанс. Фестиваль у цей день працюватиме з 17:00 до 21:00 (вхід на територію буде доступний з 16:00).

Офіційне відкриття ХIІ Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» відбудеться 30 травня о 17:00. Продовжить програму в цей день дискусія «Межа всередині нас» у межах фокус-теми «Життя на межі».

Фокус-тема «Життя на межі», кураторами якої стали Тетяна Огаркова та Володимир Єрмоленко, буде представлена в програмі 10 подіями.

Літературна програма «Долаючи розрив», кураторкою якої є Олена Гусейнова, представить цілий ряд важливих інтелектуальних подій.

Програму для/про дітей та підлітків «Із широко розплющеними очима» представить кураторка Оля Русіна:

«Наші життя зараз — це часто поєднання крайніх емоцій і станів, балансування між відчаєм та надією, сумом і вдячністю; і, зрештою, саме за ці почуття, і позитивні, і негативні, ми зараз тримаємося. Діти й підлітки також дорослішають у цьому. Їхні перші досвіди перепали на два роки повномасштабної війни, десять років війни на Сході, окупацію росією Криму, багатьох місяців пандемії. Й іншого дорослішання у них не буде».

Професійна програма Книжкового Арсеналу, яку курує Оксана Карп’юк, цьогоріч також підсилює міжнародну складову Фестивалю та започатковує The Book Arsenal Fellowship Program в межах якої Книжковий Арсенал відвідують іноземні видавці та літературні агенти, зацікавлені в українському книговиданні.

Спеціальну програму “МІСТА НА МЕЖІ” представить «П’ятий Харків» у співпраці з Харківським Літературним Музеєм. Куратор програми — Євгеній Стасіневич.

Спеціальну програму «ТРИВАННЯ ГОЛОСУ» представить Український ПЕН:

«Іноді у нашому голосі чути все більше втоми, але ми переборюємо її, щоб розмовляти зі світом — гучно, переконливо і суб’єктно.
І ми ніколи не дозволяємо собі мовчання, бо говоримо не лише за себе, а й за тих, кого росія позбавила голосу, й за тих, у кому наш голос триватиме далі.
Протягом століть імперія штовхала нас у безголосся, але нарешті ми повертаємо собі своє — свої імена і свої голоси».

Найбільшу кількість подій міститиме Програма видавців, яка стане наймасштабнішою на ХIІ Книжковому Арсеналі.

Візуальна складова XI Книжкового Арсеналу буде представлена 10 виставковими проєктами:

  • Життя на межі
  • ДЕФІЛЯДА
  • Вдягаю піксель. Історії тих, хто обрав боротьбу
  • На згадку про нас
  • ПРОСТІ РЕЧІ. Марина Талютто
  • ВЛАСНІ НАЗВИ. VOX POPULI
  • Naïve Ukrainian Gardens. Сергій Полежака
  • Оболонья
  • Діалоги
  • Пелікан. Персональна виставка Жені Олійник (виставка в Малій Галереї Мистецького арсеналу)

У межах ХІІ Книжкового Арсеналу можна буде познайомитися з чотирма книжковими колекціями:

  • Колекція видань-переможців конкурсу «Найкращий книжковий дизайн — 2023»
  • Колекція українських візуальних видань Talking Pictures — 2024
  • Колекція Showcasing over 100 Award Winning German Photobooks
  • Колекція Книжки з Франції — 2024: книжки для дітей та підлітків, комікси та графічні романи

Онлайн-квитки на ХІI Книжковий Арсенал можна придбати за посиланням.

Джерело: “Великий Київ”