Микола Томенко: Без перемоги на світоглядному фронті не буде й нашої ВЕЛИКОЇ ПЕРЕМОГИ

13 Травня 2024 10:56

Поки у воюючій Україні влада не може визначитися з тим, хто формує гуманітарну політику Держави, а чиновники МОН ведуть непримиренну боротьбу з «великою кількістю» вчителів і викладачів та відповідно шкіл і вузів, путінська Росія інвестує державні кошти у боротьбу за пропагування у світі своєї версії ІСТОРІЇ «РУССКОГО МІРА».

З цією метою Указом так званого президента РФ від 8 травня 2024 року було затверджено «Основы государственной политики Российской Федерации в области исторического просвещения». Метою державної політики в цій сфері визначено:«формирование общероссийской гражданской идентичности и укрепление ОБЩНОСТИ РУССКОГО МИРА на основе традиционных российских духовно-нравственных и культурно-исторических ценностей».

Серед пріоритетів вказано і напрям пропагандистської діяльності на території України та країн колишнього СРСР: «расширение и совершенствование просветительской работы с соотечественниками, проживающими за рубежом, направленной на сохранение их самоидентификации как ЧАСТИ РУССКОГО МИРА».

Для просування російської версії історії у світі створюється Міжвідомча комісія з питань історичної просвіти як координаційний і дорадчий орган при президентові РФ.

Тим часом в Україні ДОСІ відсутня стратегія та відповідальні особи у сфері гуманітарної політики загалом та історичної зокрема. В Уряді немає віце-премʼєра з гуманітарної політики, а міністерство культури та інформаційної політики разом із Міністерством молоді та спорту очолюють ТИМЧАСОВІ в.о.

З огляду на такий плачевний стан справ досі не реалізовано навіть поодинокі актуальні й потрібні державні проекти в сфері історичної просвіти. Нагадаю, що в Указі Президента «Про День Української Державності» від 24 серпня 2021 року містився пункт

– Кабінету Міністрів разом із Національною академією наук України, Національною академією правових наук України, Національним інститутом стратегічних досліджень забезпечити підготовку проекту СТРАТЕГІЇ захисту, збереження та популяризації ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВНОСТІ, затвердити цю стратегію, а також здійснити заходи з її реалізації, проведення відповідних наукових досліджень.

Тож ще раз і ще раз наголошую що, без ПЕРЕМОГИ на СВІТОГЛЯДНОМУ фронті та в боротьбі за утвердження у світі обʼєктивної УКРАЇНСЬКОЇ ІСТОРІЇ не буде й нашої ВЕЛИКОЇ ПЕРЕМОГИ над російською ордою вбивць, варварів та мародерів.