Новий закон дозволить розкривати банківську таємницю

30 Травня 2024 17:29

Верховна Рада підтримала законопроект № 9235. Ця ініціатива дозволить розкривати банківську таємницю. Отже, Міністерство юстиції і нотаріуси дізнаються про всі фінансові операції українців. Для цього їм знадобиться лише відповідний запит.

Автори законопроекту обґрунтували доцільність таких норм необхідністю спрощення процедури розшуку майна осіб, до яких застосовано санкції, а також забезпеченням виконання судових ухвал  щодо заборони політичних партій. Про це йдеться у пояснювальній записці до документу.

Законопроект № 9235 підтримало 228 нардепів. Щоправда поки що голосування за нього відбулось лише у першому читані. Банківську таємницю може бути розкрито на запит Мін’юсту. Ця процедура має полегшити розшук майна, коштів та інших активів громадян. Аналогічний запит може надходити і від нотаріусів, які встановлюватимуть опіку над майном осіб, які визнані безвісно відсутніми або зникли безвісти.

Нововведення покликані допомогти державі у боротьбі з корупцією та захистити державні інтереси. Також положення законопроекту сприятимуть виконанню судових ухвал та покращуватимуть ефективність управління фінансами країни в цілому.

Водночас варто нагадати, що наприкінці минулого року Міністерство фінансів України впровадило зміни до процедури отримання та обробки інформації про податки. Завдяки цим нововведенням податківцям стали доступними дані про доходи та рахунки громадян. Щоправда, всі ці відомості зберігаються у захищеній системі. Отож вони не потраплять до сторонніх осіб.

Джерело: One.ua