У Києві презентовано виставку про ненасильницький спротив українців в окупації

23 Травня 2024 15:25

У Києві презентовано виставку «Небачена сила» про ненасильницький спротив українців на тимчасово окупованих територіях. Відкриття було приурочено до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, 80-х роковин депортації, та виставка виходить поза межі Криму й охоплює всі тимчасово окуповані території України.  

Головний фокус експозиції   на людях. Через людські історії хоробрості, непокори, вигадливі способи протистояння окупаційному режиму та збереження власної ідентичності, через діяльність рухів опору кураторки, учасники та учасниці виставки нагадують світові, що українці  це ті, хто передусім має те, що дає Україна і забирає РФ — вибір.  

Як зазначають організатори експозиції, ненасильницький опір не дорівнює пацифізму – це ще один метод боротьби, інструменти якого майже безмежні: публічні прояви української ідентичності, шельмування російських чиновників, відмова від співпраці у незаконних політичних процесах, введення в оману російських солдатів  опір підриває військові та політичні операції РФ, де тільки можливо.  

У кураторських екскурсіях говорилося про те, що російська влада докладає зусиль, аби протидіяти цьому опору:  попереджає російських солдатів про небезпеки гостинності “Злих Мавок”; агенти ФСБ розслідують справи активістів Жовтої стрічки”; російські пропагандисти вигадують історії для дискредитації опору; російські чиновники змушені переїжджати через викриття їхніх персональних даних. Опір підриває військові та політичні операції РФ, де тільки можливо. Головне, що для цього не потрібні зброя чи військові уміння  лише віра, відвага та трішки уяви.

На відкритті виставки були присутні представники швейцарської амбасади в Україні, британського, австрійського, канадського, німецького посольств, представники USAID  та Фонду «Партнерство за сильну Україну», співробітники Human Rights Watch, Міжнародної організації CIVIC, Centre for humanitarian dialogue, Національного демократичного інституту (NDI).

Виставка “Небачена сила” триває до 2 червня в Українському домі (5 поверх).

Джерело: Детектор медіа