Справа MH17: РФ виходить із суперечки з Австралією та Нідерландами

18 Червня 2024 12:05
МЗС РФ заявило про припинення участі Росії у розгляді скарги Австралії та Нідерландів у Раді Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) у зв’язку зі збиттям рейсу MH17 над Україною в липні 2014 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

У заяві російського МЗС стверджується, що Росія не визнає повноваження Ради ICAO у цій справі та правомочність будь-яких рішень, які будуть ухвалені. Москва звинувачує Раду в тому, що вона відмовилася провести своє розслідування причин катастрофи і орієнтується лише на проведене раніше в Нідерландах міжнародне розслідування, яке московська сторона називає “фарсом” та “псевдорозслідуванням”.

Внаслідок катастрофи МН17 загинули 298 людей, багато з яких були громадянами Нідерландів та Австралії. Літак летів з Амстердама до Куала-Лумпуру. Суд у Нідерландах вважав доведеним, що літак був збитий з установки “Бук”, переданої російськими військовими гібридній окупаційній армії на тимчасово захопленій території українського сходу.

Австралія та Нідерланди у березні 2022 року подали спільну заяву до Міжнародної організації цивільної авіації з вимогою зобов’язати Росію виплатити компенсації родичам загиблих внаслідок катастрофи “Боїнга” “Малайзійських авіаліній” 17 липня 2014 року. Обидві країни вважають Росію відповідальною за катастрофу, оскільки вважають доведеним, що літак був збитий з російського комплексу “Бук” з території, яка знаходилася під контролем керованих Росією незаконних збройних формувань.