Відстрочка для догляду за батьками-інвалідами — що змінилося в законодавстві

11 Червня 2024 16:53

Демобілізований громадянин має право на відстрочку для догляду за матір’ю з ІІ групою інвалідності. Втім, для того, аби оформити відстрочку за такою підставою, необхідно подати документи, які ще не існують в природі.

Як повідомляють Новини.LIVE, про це на порталі “Юристи.UA” повідомив юрист В’ячеслав Кирда.

Відповідаючи на питання громадянина про те, чи може демобілізована людина отримати відстрочку від повторної мобілізації через наявність матері-пенсіонеки з інвалідністю ІІ групи, В’ячеслав Кирда зазначив, що така відстрочка є можливою, але за певних умов.

Зокрема, для цього людина з інвалідністю має бути самотньою. “Чоловік матиме право на відстрочку, але скоріше за все доведеться оформити розлучення батьків”, — підкреслив юрист.

Крім того, зважаючи на Постанову Кабміну №560 від 16 травня 2024 року, військовозобов’язаному, навіть демобілізованому, необхідно буде надати відповідний список документів.

“Зокрема [ця підстава] вже передбачатиме, що один із батьків повинен мати висновок ЛКК про потребу в постійному догляді. До того ж вводиться такий документ, як Акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), який складатимуть органи влади”, — наголосив В’ячеслав Кирда.

Втім, додав юрист, нічого із цього досі не готове, тому військовозобов’язаному доведеться почекати.