Заради “Глиста Кличка” зрубали майже 200 вікових дерев

11 Червня 2024 15:25

Громадські природозахисники вважають, що це було зроблено незаконно

Нещодавно Київський еколого-культурний центр провів екологічний аудит острова, до якого прокладено «Міст-хвилю». Про це повідомляє ресурс “Каштан NEWS”.

З’ясувалося, що на острові, який є заповідним та входить до регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови», незаконно зрубано майже 200 вікових дерев та 1000 кущів.

«Нам не зрозуміло, навіщо треба було рубати вікові дерева, а замість них висаджувати саджанці? Це не рівноцінна заміна», – зазначають активісти.

Їм також не зрозуміло, навіщо на маленькому острові збудували майже 10 туалетів.

Раніше острів Оболонський був зеленим, а сьогодні став лисим. Поруч, у парку «Наталка», коли робили реконструкцію, залишили всі старі дерева, а на острові чомусь  їх практично всі зрубали, як і кущі.

Разом з віковими деревами було знищено біотопи кажанів (майже 40 місць), що охороняються Червоною книгою, та птахів, що охороняються Додатком ІІ до Бернської конвенції: мухоловки білошийки, дятла середнього та малого (майже 30 місць).

Знищено зарості глечиків жовтих, які охороняються рішенням Київради. Активісти оцінюють, що заповідній природі завдано шкоди на півтора мільйона гривень. Вони готують звернення до прокуратури.

Пішохідний міст на Оболонський острів, також відомий як «Міст-хвиля» та “Глист Кличка”. Він проліг через південну протоку між Дніпром та затокою Оболонь, сполучає парк «Наталка» та рекреаційну зону на острові. Міст було відкрито 24 травня 2024 року. Остаточну вартість мосту не було оприлюднено. З будівництвом мосту пов’язано скандал у зв’язку з сумнівами в доцільності його добудови під час широкомасштабної війни, а також витратою додаткових 170 млн гривень на облаштування парку на Оболонському острові та 25 млн  гривень на будівництво другого мосту. Архітектор – Андрій Миргородський.