Чи може виїхати за кордон чоловік старше 60 років

24 Липня 2024 17:31

Під час воєнного стану в Україні діють суворі правила виїзду чоловіків за кордон. Зокрема, ті, хто підпадає під мобілізацію або є військовозобов’язаними, не можуть просто так покинути країну. Однак для чоловіків, яким вже виповнилося 60 років, процедура дещо відрізняється.

Про це пише “Уніан”.

Закон дозволяє виїзд за кордон чоловікам, яких визнано непридатними для служби в армії навіть у воєнний час, або тим, кому надано відстрочку з правом виїзду. Однак всі ці обставини необхідно підтвердити у територіальному центрі комплектування (ТЦК).

Що потрібно зробити чоловікам в 60 років

Адвокат Володимир Піщида пояснив, що чоловіки, які досягли 60 років, повинні спершу знятися з військового обліку. Для цього їм необхідно звернутися до ТЦК з військово-обліковим документом та паспортом. Він підкреслив, що вік 60 років є законною підставою для зняття з обліку, і мобілізація таким особам не загрожує, якщо вони самі не бажають підписати контракт із Збройними силами України.

Піщида також зазначив, що на кордоні чоловікам старше 60 років достатньо пред’явити документи, що засвідчують особу. Водночас остаточне рішення може залежати від працівника митниці.

Адвокат Тетяна Козаченко додала, що досягнення 60-річного віку дозволяє перетинати кордон у загальному порядку, без додаткових обмежень. Закордонний паспорт, який містить дату народження, є достатнім документом для підтвердження віку. Прикордонна служба не має повноважень забороняти виїзд за кордон таким особам на підставі мобілізаційного законодавства.

Козаченко наголосила, що військовослужбовці, які перебувають на службі за призовом під час мобілізації, звільняються по досягненню 60-річного віку. Однак це відбувається не автоматично, а після проходження відповідної процедури звільнення.

Джерело: “Новини Pro”