КИЇВРАДА ПОЗИВАТИМЕТЬСЯ ДО ЗАБУДОВНИКА, ЯКИЙ ЗНІС САДИБУ ЗЕЛЕНСЬКИХ

23 Липня 2024 12:46

Визнавши ще на початку літа, що підстав для зупинки будівництва клубного дому Turgenev немає, міська влада фактично дала дозвіл на знесення садиби, але зараз називає його несанкціонованим.

“Я не я, і хата не моя” – приблизно такий вигляд мала реакція міської влади на ганебне знищення історичної Садиби Зеленських 1890 року впродовж майже трьох днів. Можливо, знесення 134-річної будівлі на вулиці Кониського, 22, яке сталося 19 липня, столичним можновладцям затьмарили вихідні та день народження мера. Але факт залишається фактом: Київ втратив ще одну історичну пам’ятку.

Прикметно: ще нещодавно будинок для чиновників “не представляв жодної цінності”. Саме так реагували під час слухань у профільній комісії Київради. Але тепер знесення потребує активної реакції. Відтак, з’явилася новина про те, що місто (себто, Київрада) позиватиметься в суді до забудовника, який, як виявилося, несанкціоновано зніс садибу Зеленських, та до власників знищеної будівлі. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі міський голова Києва Віталій Кличко. І щоб два рази не вставати – озвучена вимога заново відбудувати садибу в тому вигляді, який вона мала.

“До того ж, землю під садибою Зеленських місто не передавало власнику будівлі. Що свідчить про незаконне використання земельної ділянки для будь-яких робіт. Тому встановлення будь-яких парканів навколо ділянки, заїзд будь-якої будівельної техніки є незаконним. І поліція повинна на це реагувати”, – йдеться у повідомленні.

На що при цьому повинна реагувати міська влада – питання риторичне. Мабуть, тільки на те, що вже відбулося – і то, лише завдяки розголосу, який надали цій ганебній історії активісти. Але навряд чи можна уявити, як у середмісті якоїсь іншої європейської столиці зносять історичну будівлю, а влада лише за три дні потому починає “брати участь”, наполягає, вимагає від поліції оприлюднення всіх фігурантів і, звісно, обіцяє розібратися та наказати.

Як відбувалося знищення Садиби Зеленських

Як повідомляв Інформатор, про роботи зі  знесення дерев’яної споруди, обкладеної цеглою, київський пам’яткоохоронець Дмитро Перов повідомив у соцмережах ввечері у п’ятницю, 19 липня. Активіст покликав киян на допомогу – адже забудовник вже підігнав на місце важку техніку. Судячи зі світлин, на місці відбулася штовханина: забудовник вперто захищав “своє”.

Ще до прибуття викликаної поліції будівлю розібрали зсередини, а потім швидко зруйнували фасад екскаватором. Самі ж “будівельники” сховалися за парканом, де триває будівництво клубного дому Turgenev, якому так заважала 134-річна Садиба. Хоча поліціянти все одно розводили руками, мовляв, не маємо повноважень затримувати порушників, які відповідали за знесення будинку. А небайдужі кияни, що приїхали захистити будівлю, застали на місці вже руїни.

Будинок з комахами, будинок Замкова: які споруди також у “червоній” зоні

Також проблеми виникли у відомого столичного будинку Марії Станіславської на вулиці Володимирській, 93, який кияни знають як “Будинок з комахами”. Його почали розбирати у квітні 2023 року. Це робилося заради побудови поруч нового офісного центру. Через розголос забудовник зголосився не знищувати будівлю, але це мають зафіксувати в охоронному договорі.

Ще одну будівлю в лютому 2024-го почали руйнувати невідомі. Мова про будинок Замкова 1899 року побудови на вул. Івана Франка, 26. Так, в історичній споруді було демонтовано оригінальні перекриття даху. Поліція, що прибула на місце події, зафіксувала правопорушення та склала протокол, за яким виконроб матиме сплатити штраф у 1700 грн.

Джерело: “Інформатор”