Рада Європи працює над незаперечною правовою базою для створення трибуналу щодо злочинів РФ в Україні

6 Вересня 2024 11:42

Створення спецтрибуналу щодо злочинів РФ в Україні обговорили європейські міністри у Вільнюсі. На конференції високого рівня міністри юстиції Ради Європи говорили про наступні кроки щодо забезпечення кримінальної відповідальності за неспровоковану агресію Росії проти України, повідомляє FREEДOM.

Обговорення спецтрибуналу щодо злочину агресії триває з 2022 року, але практичного прогресу в цьому питанні довгий час не було. Україна виступає за створення міжнародного трибуналу, західні союзники виступають за так званий гібридний формат. Це коли трибунал відбувається за українським законодавством, але з підтримкою міжнародних партнерів.

За даними Національної поліції України, від початку повномасштабного вторгнення Росії слідчими Національної поліції було розпочато 126 387 кримінальних проваджень проти військовослужбовців РФ та їхніх пособників. 101 кримінальне провадження було порушено за фактом вчинення російськими військовими сексуального насильства. Через агресію РФ в Україні загинуло майже 600 дітей. Понад півтори тисячі було поранено і майже дві тисячі зникли безвісти.

Створення спеціального трибуналу для Росії потребує часу. Рада Європи працює над незаперечною правовою базою. Про це заявила генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич, виступаючи у Вільнюсі. За її словами, необхідно, щоб трибунал не тільки змусив Російську Федерацію взяти на себе відповідальність за її дії в Україні, а й був прикладом у майбутньому.

“Якщо ми хочемо мати щось, як сказали б юристи, куленепробивне, і бути впевненими в тому, що це на 100% відповідає законам, і ніхто не зможе сумніватися, я думаю, це буде дуже важливо для майбутнього. Яке б рішення ми не знайшли, воно повинно бути юридично обґрунтованим, тому це вимагає більше часу“, – заявила генеральний секретар Ради Європи в кулуарах міжнародного форуму міністрів юстиції Ради Європи.

Наприкінці серпня українська сторона обговорила з Німеччиною тему створення спеціального трибуналу. Заступник керівника Офісу президента України (ОПУ) Ірина Мудра зустрілася з депутатом Бундестагу Ральфом Штегнером для обговорення співпраці між країнами. Сторони обговорили підтримку України та створення механізмів покарання РФ за агресію.

Варто нагадати, у червні цього року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію “Правові та правозахисні аспекти агресії Російської Федерації проти України”. Вона передбачає створення спецтрибуналу на основі угоди Ради Європи з Україною. У документі йдеться про використання всіх інструментів для притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини, вчинені проти України.

Джерело: UA|TV