Не тільки путіна: французькі юристи звернулися в МКС із вимогою судити інших осіб, причетних до депортації дітей з України

3 Жовтня 2024 15:44

У вересні французькі адвокати Еммануель Дауд та Габріель Себба, від імені неурядової організації «Pour l’Ukraine, pour leur liberté et la nôtre!» («За Україну, за їхню і нашу свободу!») та за підтримки НУО Russie-Libertés подали нову скаргу в Міжнародний кримінальний суд за фактом незаконної депортації та русифікації українських дітей.

Про це повідомляє mind , посилаючись на RFI.

За підсумками свого розслідування автори повідомлення дійшли висновку, що йдеться про сплановану й ретельно розроблену «політику», впровадження якої раніше вже призвело до оголошення в розшук МКС президента рф путіна та уповноваженої з прав дитини при президенті рф Львової-Бєлової.

путін та Львова-Бєлова – головні «ідеологи» цієї «політики», але її практичному втіленню сприяли інші керівні кадри – насамперед урядущої партії «Єдіная росія».

У новій скарзі перераховано імена понад 30 чиновників.

Адвокати та правозахисники вимагають від МКС видати ордери на арешт цих людей, серед яких Дмітрій Медведєв, Сергєй Шойгу, Андрєй Турчак та ін.

Для переселення та русифікації українських дітей (за оцінками дослідників, як мінімум 25–30 тисяч) потрібні організатори, які реалізують цю політику в кожному окупованому регіоні, і тисячі пересічних виконавців, які забезпечують логістику, а також перевиховання, йдеться в документі.

«Все було організовано та сплановано з явним наміром русифікувати українських дітей, щоб вони втратили будь-який зв’язок зі своєю країною, своєю родиною, своєю історією й навіть духовністю, – каже адвокат Еммануель Дауд. – Це називається воєнним злочином, злочином проти людяності».

У скарзі обсягом близько 100 сторінок, поданій в МКС, документовано методи, які використовуються для перетворення українських дітей на «громадян росії». Методи включають не лише насильство, а й інтенсивне використання пропаганди.

У документі також розповідається про практику «медичної фільтрації», щоб «відсіяти» «нездорових» українських дітей.

Промиваючи мізки українським дітям, їм у голови втовкмачують, що вони повинні дотримуватися російських «духовно-моральних цінностей», перша з яких – «захист Батьківщини», що означає вступ до лав російської армії».

«На території росії ці діти зазнають справжньої мілітаризації. Коли росія навчить цих дітей вбивати, то, як тільки вони стануть придатними для служби в армії, вона використає їх для нової військової агресії, – каже Віра Ястребова, адвокатка й директорка української «Східної правозахисної групи», яка приїхала на паризьку пресконференцію.

Анна Кузнєцова (заступниця голови госдуми, ексуповноважена з прав дитини при президенті рф) та Ігор Кастюкевич («сенатор» від окупованої частини Херсонської області) відіграють важливу роль у цьому процесі.

Єлєна Мільская, помічниця російського «православного» олігарха Константіна Малофєєва і голова так званого Національного центру допомоги зниклим та постраждалим дітям, також причетна до депортації українських неповнолітніх разом зі своїм чоловіком, міністром надзвичайних ситуацій Куренковим (колишнім охоронцем путіна).

У ході гротескної кампанії дезінформації російський пропагандистський апарат стверджує, що дітей «було врятовано» від контрабанди органів у Європу. А Кузнєцова дійшла до того, що заявила: кампанію з «продажу дітей» організовано «у співпраці з британськими воєнізованими компаніями, що оплачуються Coca-Cola».

У розслідуванні фігурують десятки російських і проросійських посадовців, серед яких: Сергєй Аксьонов – голова окупованого Криму, член бюро Вищої ради «Єдиної росії»; Євгеній Балицький – голова окупованої Запорізької області; Віталій Ганчев – «голова» окупаційної «адміністрації» Харківської області; Сергєй Кирієнко – 1-й заступник керівника адміністрації президента рф; Володимир Сальдо – голова окупованої Херсонської області, та ін.

«Неможливо точно підрахувати кількість українських дітей, які стали жертвами російських злочинів і, зокрема, депортації, в умовах окупації майже чверті території України та відмови росії розкрити дані про викрадених дітей», – зазначають правозахисники у своєму документі.

«Проте встановлено, що із 7,5 млн дітей, які проживали в Україні до 24.02.22, на сьогодні залишилося 3,2 млн. Ще 4 мільйони або є біженцями в Європі, або мертві, або депортовані в росію.

За різними (українськими, західними та російськими) мінімальними оцінками, понад 300 000 українських дітей були депортовані в росію.

«Але ця цифра ще вища, якщо виходити з даних Управління ООН у справах біженців, яке оцінює кількість людей, переміщених до росії, у 3 млн. Враховуючи, що вікова піраміда України на 2021 рік показує, що 15% населення молодше 14 років і 20% молодше 19 років, це становитиме 450 000 неповнолітніх. Із цієї загальної кількості лише 19 546 випадків було офіційно задокументовано українською владою», – наголошують правозахисники.

Далі буде довга робота з боку МКС, якому необхідно буде підтвердити (або ні), що обвинувачення, що містяться в доповіді, обґрунтовані, піддаються перевірці та входять до сфери його компетенції, перш ніж розглядати питання про видачу нових ордерів на арешт.

Автори нової скарги упевнені в успіху.

«Коли після нашої першої скарги про роль владіміра путіна та Марії Львової-Бєлової ми сказали, що МКС видасть ордери на їхній арешт, з нас посміялися», – каже адвокат Еммануель Дауд.

«Нам казали, що МКС ніколи не переслідуватиме чинного главу держави, тим більше постійного члена Ради Безпеки ООН. Але це сталося. Найважче було зроблено. Тепер ми говоримо про прошарок знизу, про підлеглих. Я впевнений, що буде продовження», – наголосив він.