Новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини з чотирьох осіб обійдеться близько в 3594,05 грн, тобто на 24,8% дорожче, ніж торік.
Як повідомляє пресслужба Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, науковці порахували вартість новорічного столу 2025 року за середніми цінами супермаркетів України станом на середину грудня 2024 року.
Новий рік 2025 – скільки коштує накрити стіл
За словами директора Національного наукового центру “Інституту аграрної економіки”, академіка НААН Юрія Лупенка, розрахунки свідчать, що салат “Олів’є” (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 384,41 грн. Це на 17,7% більше, ніж при святкуванні Нового 2024 року.
Крім того, через зростання цін на складові салату “Оселедець під шубою” (1,570 кг продуктів) вартість новорічної страви сягне 168,19 грн. Це на 21,9% перевищить торішній показник у 138,01 грн. При цьому півкілограма філе традиційного для українського столу оселедця обійдеться у 119 грн.
Зазначається, що витрати на м’ясні продукти зросли за рік на 13,4%. Загалом, вартість 2,850 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 1029 грн.
Також в цьому році суттєво додали в ціні молочні продукти: 300 г твердого сиру коштуватиме 148,5 грн (+28%), а 200 г вершкового масла – 104 грн (+44%).
Вартість овочів на новорічному столі, в середньому, складе 496 грн. Це на 32% більше вартості минулого року. А фрукти на святковому столі обійдуться у 254 грн (зростання вартості на 49%). Наприклад, два кг мандаринів коштують 177 грн.
Батон білого хліба коштуватиме 28 грн (+19%). Шоколадні цукерки – в середньому 280 грн за 1 кг (+40%).
Пляшка шампанського “Артемівське” (0,75 л) обійдеться у 209 грн. Таким чином ціна зросла на 17%. Безалкогольні напої до святкового столу обійдуться у 110,95 грн (зростання в ціні на 7,3%).
Таким чином, вартість бюджетного варіанту новорічного столу для середнього українця становитиме 3594,05 грн.
Крім того, сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 739 грн. В залежності від виробника баночка 100 г червоної ікри обійдеться в середньому у 420 грн, а 180 г червоної риби – у 319 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 4333,05 грн (+27,3%).
Різдво 2024 – скільки коштує накрити стіл
Як зазначив директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, академік НААН Юрій Лупенко, різдвяне меню зі страв, які є традиційними для різдвяного столу середньостатистичної родини: кутя і узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, овочі свіжі і солоні – обійдуться в розрахунку на середньостатистичну родину близько 1365 грн, що на 41 % перевищить минулорічний показник у 970 грн.
Зокрема, пшенична кутя – 950 г продуктів традиційної рецептури – обійдеться у 175,05 грн і стане другою за вартістю стравою на святковому столі. Найдорожчою стравою в цьому році буде смажена риба – 306,97 грн. За 2 кг живого коропа доведеться заплатити 301 грн, а за 200 г борошна – 5,97 грн.
Третьою за вартістю стравою буде борщ пісний з квасолею. За 2,535 кг продуктів (на 2 л води) треба буде віддати 131,94 грн.
Традиційний узвар з сушених яблук, груш і чорносливу коштуватиме у супермаркетах 105,36 грн (600 г на 2 л води). Салат “Вінегрет” (1,73 кг продуктів) коштуватиме 67,75 грн.
Також традиційними пісними стравами є вареники. Так, вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) коштуватимуть 50,06 грн. Вареники з капустою (1,481 кг продуктів) вартують 52,50 грн. Ціна на вареники з вишнею становитиме 69,74 грн (за 810 г продуктів).
Чому ростуть ціни на продукти в Україні
За словами директора Національного наукового центру “Інституту аграрної економіки”, академіка НААН Юрія Лупенка, зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій. А саме суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, та невизначеністю багатьох людей.
Також характерними чинниками цього року, які сприяли подальшому підвищенню цін на продукти харчування, є несприятливі погодні умови влітку 2024 року, скорочення виробництва, збільшення тарифів на електроенергію, підвищення цін на енергоносії, запровадження військового збору в розмірі 5% тощо.
“Зростання порівняно з минулим роком вартості новорічного столу-2025 майже на чверть (+24,8%) свідчить про збільшення витрат пересічних українців на продукти харчування, що особливо відчутно на тлі економічних труднощів та зниження доходів населення. А відтак, більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів харчування”, – підсумував Лупенко.
Джерело: “Економічні новини”