Вандали понівечили скульптуру Пресвятої Богородиці на Троєщині

14 Квітня 2014 09:33
topnews.kiev.ua

topnews.kiev.ua

Вночі невідомі відбили від скульптури Пресвятої Богородиці – архітектурного елементу Ротонди “Пантеон Пам’яті”, яку було урочисто відкрито на території Меморіального комплексу “Героям Чорнобиля” на свято Покрови 14 жовтня минулого року, – нижню частину покривала.
Першими побачили зникнення елементу скульптури Пресвятої Богородиці працівники КП “Ватутінськінвестбуд”, які приходять до парку кожного ранку для прибирання.
– Як завжди, зранку прийшли прибрати і побачили, що від скульптури відбито частину покривала. Одразу ж зателефонували й сповістили про акт вандалізму, – говорить начальник відділу будівництва КП “Ватутінськінвестбуд” Василь Лепеха.
Бронзова скульптура заввишки 2,5 м встановлена на постаменті висотою 70 см. На арочному фризі колони написано молитву Пресвятій Богородиці.
Майже кожного дня із онукою приходить до парку мешканка Деснянського району Оксана Мухомор. Родич жінки – ліквідатор аварії на ЧАЕС. Візит до Меморіального комплексу “Героям Чорнобиля” – можливість вшанувати пам’ять тих, хто попередив масштабну трагедію.
– Онука любить гуляти у парку. Прекрасний парк спорудили. Приходимо до постаті Пресвятої Богородиці, щоб звернутися до неї у молитвах, – говорить мешканка.
Вийшла на прогулянку із онукою і мешканка району Людмила Комарова. Жінка з маленькою дівчинкою – часті гості дитячого майданчика “Деснянська казка”, який знаходиться поруч, у парку “Деснянський”.
– Стільки будували Меморіальний комплекс “Героям Чорнобиля”, стільки затрачено зусиль та коштів. Дуже шкода, що люди не розуміють цього. Немає нічого святого у людей, – говорить жінка.
Нагадаємо, що до 27-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС було урочисто відкрито архітектурний елемент “Земля” скульптурної композиції “Прометей”, яким завершилося спорудження І-ї черги будівництва Меморіального комплексу “Героям Чорнобиля”. Також було встановлено художні вітражі та ободи-меридіани елементу “Земля”, влаштовано його декоративну підсвітку та оздоблено гранітом кільцеві сходини, що символізує планету Земля з полум’яніючим реактором.
Також частково завершено виконання робіт зі спорудження ще одного скульптурного елементу Меморіального комплексу “Героям Чорнобиля” Ротонди “Пантеон Пам’яті”. Діаметр Ротонди “Пантеон Пам’яті” – 14 м, висота – 6,65 м. По периметру кола знаходяться 15 колон, що символізують країни, які брали участь у ліквідації Чорнобильської аварії. Колони висотою 3,5 м розміщені у металево-бетонній конструкції з гранітним облицюванням. Зверху кожної колони розташовано національні герби, символи всіх колишніх республік Радянського Союзу.

Джерело: eveningkiev.com