Не лягайте спати пізно

2 Грудня 2021 17:54

Навіщо ми спимо і скільки годин на день потрібно спати?

Усі знають, що сон корисний, оскільки дає можливість організму відновити сили. Однак, згідно з недавніми науковими дослідженнями, сон також здатний безпосередньо заліковувати отримані під час неспання «рани».

Вчені зі США опублікували дослідження, згідно з яким клітини центральної нервової системи відновлюють мозок людини під час сну.

В організмі людини існують клітини центральної нервової системи, які називаються мікрогліями. Ці складові імунної системи є своєрідними захисниками головного та спинного мозку, очищуючи їх від мертвих клітин і позбавляючи інфекцій.

Згідно з нещодавнім дослідженням вчених з Університету Рочестера в США, мікроглії найактивніші під час сну. Експерти проаналізували мозок мишей і визначили, що ці клітини відновлюють ушкоджені ділянки мозку після інсульту та інших серйозних хвороб.

Неправильну роботу мікроглій також пов’язали з порушенням структури мозку та появою серйозних захворювань на кшталт розладів аутистичного спектру, шизофренії та деменції.

«Це дослідження показує, що сигнали в нашому мозку, які модулюють стан сну та неспання, також діють як перемикач, який включає та вимикає імунну систему», — пишуть автори дослідження.

У роботі зазначено, що на противагу мікрогліям діє норадреналін — хімічна речовина, яка майже не виробляється, коли ми спимо, і пробуджує клітини для неспання організму.

Вчені пишуть, що коли мозок мишей зазнавав впливу норадреналіну — мікроглії ставали неактивними і не реагували на ушкоджені ділянки мозку.

Дослідження підтверджує зв’язок між сном і здоров’ям мозку, а також може пояснити, як порушення сну впливає на виникнення так званих нейродегенеративних станів на кшталт хвороб Альцгеймера та Паркінсона.

Раніше вже згадувалось про дослідження норвезьких вчених, які пояснили, як недостатня кількість сну пов’язана з емоційним станом людини. Виявляється, навіть незначне порушення сну позбавляє нас радості та робить імпульсивними.

Вчені спостерігали за групою здорових людей віком від 18 до 35 років протягом 11 днів. Частина піддослідних лягала спати у звичний собі час протягом усього експерименту. А решту змушували лягати спати на дві години пізніше, але прокидатися в один і той же час щоранку.

Після цього пацієнти проходили тест на увагу та пильність, а також опитування про свій емоційний стан.

Виявилося, що вже після трьох ночей, під час яких респонденти лягали спати на дві години пізніше, вони знизили увагу і збільшили імпульсивність.

Джерело: НВ