Cвіжозаварений чай розкриває свої властивості і віддає корисні речовини протягом 2–3 хвилин. Настоювати його довше немає сенсу, тому що починається окислювальний процес і на поверхні з’являється плівка.
Далі з охолодженням починається зародження мікроорганізмів і грибів — за два дні у заварці вже можна виявити пухнасту рослинність на поверхні.
У складі плівки, яка свідчить, що почався окислювальний процес, містяться білкові молекули, магній, залізо, кальцій, а також кофеїн, теофілін, гуанін, що належать до азотистих основ. Вони руйнівним чином впливають на органи шлунково-кишкового тракту, обволікаючи стінки кишечнику і заважаючи всмоктуванню поживних речовин. Страждає при цьому і печінка.
Заварений чай придатний до вживання протягом 15–20 хвилин, але може простояти нормально й дві години. Не можна пити вчорашній, тому що мокре листя вже не має первинних властивостей, а бактерії принесуть шкоду організму.
Джерело: Аgroter