Офіційно: Забруднення річок Сейм та Десна: Загрози для питного водопостачання Київщини немає

17 Вересня 2024 14:57

Про це в ефірі марафону Єдині новини заявила Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Світлана Гринчук.

Вона запевнила, що забруднення дійшло до Київщини у меншій концентрації, ніж було на початку у річках Сейм та Десна у Сумській та Чернігівській областях. Тож на Київщині воно майже не відчутне.

Наразі фіксується незначне погіршення якості води між с. Літки та с. Рожни Київської області. Спостерігається каламутність води, забруднення фрагментарне, місцями зі значними розривами. Замору риби та інших водних біоресурсів немає. По азоту амонійному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищень за всіма пунктами спостережень не зафіксовано. Розчинений кисень у воді всіх відібраних проб за добу знизився, проте залишається в межах норми.

“У пункті водозабору міста Київ якість води залишається без суттєвих змін, загрози для питного водопостачання відсутні. Працює спеціальний штаб, до якого входять всі компетентні органи. Держводагентство, Держекоінспекція, Київводоканал, Київський міський центр охорони здоров’я МОЗ, Укргідрометцентр здійснюють постійний кризовий моніторинг стану вод. Щодоби відбираються проби води, щоб оцінити динаміку ситуації. Держводагентством за цей час відібрано 343 проби води в Київський, Чернігівський та Сумській областях. Науковці також проводять свої дослідження”, – зазначила Світлана Гринчук.

За даними Київводоканалу та оцінками науковців, очисні споруди Київводоканалу впораються із забрудненням у разі його доходження до точок водозабору. Крім того, у випадку погіршення показників якості води у Десні Київводоканал застосовуватиме технологію посиленого очищення води з використанням пилоподібного активованого вугілля. На першому підйомі Деснянської водозабірної станції вже встановлено дозатор активованого вугілля. Заготовлено 120 тонн активованого вугілля. Це дозволить усунути органічні забруднення та неприємні запахи.