Румунія погодилась на транзит через свою територію катерів від Швеції для України

2 Жовтня 2024 12:09

Президент Румунії Клаус Йоганніс у вівторок поінформував парламент про те, що схвалив транзит через територію країни десантних катерів, переданих Україні Швецією.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Agerpres.

У серпні Швеція вирішила передати України десантні катери, а також у зв’язку з цим звернулась до Румунії з проханням надати підтримку у визначенні місця і розміщенні катерів, які розгорне шведський персонал у складі 35 осіб.

Шведський персонал прибув на румунську територію в другій половині серпня і запросив доступ до авіабази “Міхаіл Когелнічану” та порту Мангалія.

Реклама:

Йоганніс додав, що шведська сторона також попросила надати необхідну логістичну підтримку українському персоналу, який братиме участь у навчальних заходах (транспорт, харчування, проживання, паливо для роботи катерів та інші можливі елементи логістичної підтримки під час навчальних заходів).

“Участь Румунії в навчальних заходах Збройних сил України є сильним сигналом підтримки та здійснення на румунській території дій, спрямованих на колективну оборону”, – зазначив румунський президент.

У зв’язку з цим Йоганніс поінформував про те, що він схвалив транзит через територію Румунії обладнання, переданого Україні Швецією.

Необхідні фінансові кошти будуть надані з бюджету, виділеного Міністерству національної оборони, яке вживатиме необхідних заходів для відшкодування понесених витрат за механізмом, встановленим на рівні Місії Європейського Союзу з надання військової допомоги Україні (EUMAM Ukraine), у разі, якщо навчання українських військовослужбовців, які будуть експлуатувати катери, буде здійснено.