Порятунок озера Синє: у столиці під час розчистки водойми завдали збитків на понад 700 тисяч гривень

15 Жовтня 2024 17:03

Озеро Синє. Фото Колаж “Телеграфу”

Колишньому посадовцю комунального підприємства “Плесо” пред’явлено підозру у завданні матеріальних збитків на суму понад 700 тисяч гривень під час робіт з благоустрою та розчищування озера Синє, розташованого у Подільському районі Києва.

Про це повідомили у Київській міській прокуратурі, пише Рубрика.

Слідство встановило, що у 2018-2019 роках було розроблено проєктну документацію для реалізації робіт з розчищення озера. Однак, без отримання необхідних експертних висновків, посадовець необґрунтовано уклав договір на доопрацювання цієї документації, що призвело до витрат у розмірі 124 тисяч гривень з бюджету.

Водночас на момент початку робіт озеро значно обміліло, і проєкт вже втратив свою актуальність. Також експертиза встановила, що перспективи відновлення озера Синє виглядали малоймовірними, зважаючи на:

  • геолого-гідрогеологічні умови території,
  • зміни клімату,
  • забудову території.

Тобто витрачені кошти жодним чином не покращили б стан озера.

Таким чином, укладення у 2019 році вказаного договору та перерахування коштів призвело до матеріальних збитків внаслідок необґрунтованих витрат бюджетних коштів.

З урахуванням висновків проведених експертиз, розмір збитків, завданих через безпідставне доопрацювання проєктної документації та несвоєчасність укладення договору на розчищення та благоустрій озера Синє становить понад 700 тисяч гривень.