Київська книгозбірня здобула друге місце на міжнародному конкурсі «зелених» бібліотек

17 Жовтня 2024 17:16

Проєкт київської бібліотеки на Пріорці посів друге місце у номінації «Найкращий проєкт «зеленої» бібліотеки» на міжнародному конкурсі Green Library Award 2024, яку проводить Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ. Про це повідомили на сайті нагороди. 

Нагородили бібліотеку під час міжнародної конференції IFLA Culture Knowledge Community, що проходила 6-9 жовтня у Барселоні. Нагорода дається за вагомий внесок бібліотек у екологічну просвіту й діяльність та спонсорується німецьким науковим видавництвом De Gruyter.

На сьогодні це вже дев’ятий конкурс «зелених» бібліотек, який організовує федерація. Переможців визначають у двох категоріях: найкраща «зелена» бібліотека та найкращий проєкт «зеленої» бібліотеки.

Загалом до участі у конкурсі прийняли 44 екопроєкти з усього світу. Українська бібліотека на Пріорці поступилась першим місцем бібліотеці Дублінського університетського коледжу з проєктом «За межами життєвого циклу: Бібліотеки на підтримку циркулярної економіки» та була поруч з бібліотеками Китаю, Туреччини та Словенії.

У церемонії нагородження взяли участь дві представниці проєкту: Ганна Кобець, завідувачка бібліотекою та Люсьєна Шум, директорка БФ «Бібліотечна країна».

 «Бібліотеки України мають змогу бути голосом України на міжнародній арені та говорити про українські досягнення, а також воєнні виклики. Наслідки російської війни для довкілля України та сусідніх країн носять катастрофічний характер, і бібліотека завдяки участі в конкурсі змогла донести цю інформацію до світової бібліотечної спільноти», — ділиться Шум.

Проєкт «Екологічний простір «Зелена» бібліотека» спільно заснували благодійний фонд “Бібліотечна країна” з Бібліотекою на Пріорці в 2019 році. Особливі напрямки роботи проєкту — дитячий екоклуб, у якому проводяться регулярні екозустрічі-практикуми з дітьми та мистецький проєкт «Збережи життя», у якому юні відвідувачі бібліотеки можуть звернути увагу на екологічні проблеми через мистецтво.

Як повідомлялось, Оксана Бруй, президентка ВГО «Українська бібліотечна асоціація» отримала престижну міжнародну нагороду.

Джерело: “Читомо”