Європарламент остаточно погодив €35 млрд позики Україні

24 Жовтня 2024 11:25

Європейський парламент 22 жовтня остаточно схвалив надання Україні позики до 35 мільярдів євро, яка буде гарантована майбутніми доходами від знерухомлених активів російського центробанку на Заході.

Серед законодавців ЄС 518 проголосували “за”, 56 “проти” та 61 “утримався”, повідомлено у пресрелізі на вебсайті Європарламенту.

“Україна продовжує протистояти російській агресії, її хоробрі громадяни борються не лише за власне існування та свободу, а й захищають демократію, права людини, свободу та міжнародне право для всіх нас”, – наведено у пресрелізі слова доповідачки Карін Карлсбро.

“Потреба у фінансовій підтримці величезна та термінова. Росія повинна заплатити за напад на українців і брутальне знищення інфраструктури країни, міст, сіл і будинків. Тягар відбудови України візьмуть на себе ті, хто відповідальний за її знищення, а саме Росія”, – додала Карлсбро.

Позика є частиною пакету підтримки загальним обсягом до 50 мільярдів доларів, погодженого країнами Групи семи та Європейським Союзом у червні цього року.

Європейський Союз зобовʼязався надати до 35 мільярдів євро в рамках позики Групи семи, однак його частка може бути і меншою, залежно від розміру внесків інших країн Групи, зокрема Сполучених Штатів. Гроші ЄС очікувано надійдуть в Україну протягом 2025 року.

“Механізм кредитної співпраці з Україною, нещодавно створена структура, зробить майбутні доходи від заморожених активів Центрального банку Росії, розташованих в ЄС, доступними для України”, – пояснено в пресрелізі Європарламенту.

“Ці кошти допоможуть Україні обслуговувати та повертати позику макрофінансової допомоги ЄС, а також позики від інших партнерів Групи семи. В міру того, що кошти механізму можна буде використовувати для обслуговування та погашення кредитів, Київ зможе розподіляти кошти макрофінансової допомоги на свій розсуд”, – додає Європарламент.

Джерело: “Голос Америки”