Як харчуватися в ритмі мегаполісу — поради дієтолога

29 Травня 2014 07:31
ruslentanews.com

ruslentanews.com

Життя у столиці повне нервового напруження, стресів та нестачу часу. В таких умовах багатьом важко харчуватись повноцінно та з користю для здоров’я. Що і як їсти у великому місті, радить Оксана Скиталінська, віце-президент асоціації дієтологів України.

“Я переконана, що в напруженому ритмі мегаполісу кожен може знайти цей мінімум часу для збереження свого здоров’я, а для людей із серцево-судинними захворюваннями – і життя, стверджує Оксана Василівна.

Наприкінці весни і на початку літа на ринках і в супермаркетах з’являється все більше овочів та фруктів. Споживати їх вкрай важливо, особливо для офісних працівників, переконана дієтолог.

“Чому для нас так важливо споживати багато ягід, овочів та фруктів? Тому, що у них є фітохімічні речовини, які захищають клітини від руйнування агресивними вільними радикалами. Їх яких в організмі утворюється занадто багато при вдиханні вихлопних газів, курінні, вживанні їжі, переповненої “хімією”. Фітохімічні речовини нейтралізують вільні радикали і збеоігають цілими клітини – в людини виникає менше запальних захворювань, мутацій клітин, тобто переродження у злоякісні. Також запобігають виникненню онкологічних захворювань”.

Ті, що працюють в офісах, їдять багато “штучних” продуктів — макарони і супи швидкого приготування, сосиски, ковбасу, тощо. За словами Скиталінської, щороку людина щороку з’їдає від двох до дев’яти кілограмів “хімії” – консервантів, барвників, тощо.

“Саме тому “штучні” продукти краще замінити натуральними. Наприклад, звичайними овочами. В овочах та ягодах є особливі фітохімічні речовини – жовті, оранжеві, червоні, фіолетові, білі та зелені пігменти, які мають виражену протизапальну відновлювальну дію, захищають організм від виникнення та розвитку дуже багатьох захворювань, у тому числі найбільш поширених – серця, судин та різних видів раку”.

В напруженому ритмі також корисне щоденне вживання зеленого чаю.

“Зелений чай запобігає аутоімунним захворюванням, нормалізує гормональний фон, позитивно впливає на перебіг таких важких порушень, як псоріаз та мастопатії у жінок. Червоне сухе натуральне вино у зовсім невеликій кількості (1/3 – 1/2 бокала) знижує ризик атеросклерозу, та пов’язаних із ним інсультів та інфарктів. Так проявляється дія ресвератролу – фітохімічної речовини з класу поліфенолів.

“Чашка натуральної ранкової кави покращує роботу печінки, сприяє відновленню її клітин, оскільки містить понад 300 біологічно активних речовин, особливо цінною є кавова кислота із сильним протизапальним ефектом. Корисною буде столова ложка натурального справжнього якісного кетчупу. Але лише з помідорів, без будь-яких добавок. Або ж 1 запечений помідор. Ці продукти, додані до щоденного раціону, зменшують ушкодження клітин організму, передчасне старіння, виникнення клітинних “поломок” на рівні генів. Це запобігає хворобам печінки, серця, виникнення раку, полегшує процес виздоровлення після тривалих хвороб. Така корисна дія помідорів спричинена тим, що у них багато каротиноїду лікопену”.

Джерело: Газета.ua