Журналісти отримали єдину парламентську акредитацію

1 Липня 2014 17:48

jurnalisty

Сьогодні ліквідована ганебна практика недопуску журналістів на засідання парламентських комітетів.

Верховна Рада в цілому ухвалила проект Постанови про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України (№2252а).

Коментуючи це рішення, Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації, а також співавтор цієї Постанови Микола Томенко зауважив, що процедуру акредитації у Верховній Раді необхідно було вже давно привести у відповідність до Закону про інформацію.

«Оскільки порядок парламентської акредитації визначався, фактично, розпорядженням Голови ВР і вступав у суперечність з інструкціями та нормативно-правовими актами інших структур (наприклад, Управління Держохорони), а тому парламентському кореспонденту для того, щоб прийти на засідання парламентського комітету і поінформувати громадян про те, що там відбувається, треба було отримати спеціальну, додаткову акредитацію», – зауважив М. Томенко.

Він звернув увагу на те, що цим активно користувалися деякі «хитрі» голови комітетів, і тоді, коли розглядалися «спеціальні» питання (корупційні, бюджетні тощо) вони не проводили додаткову акредитацію журналістів на такі засідання.

«Нинішня система акредитації, що сьогодні затверджена рішенням Верховної Ради, передбачає єдину акредитацію. Отже, будь-який парламентський кореспондент, що отримав єдину парламентську акредитацію, має право безперешкодно відвідувати засідання комітетів, тимчасових комісій, фракцій за умов, що щодо них немає спеціального рішення про те, що вони носять закритий характер», – повідомив Микола Томенко.

Таким чином, за його словами, парламент ліквідував ганебну практику, коли журналісти могли не потрапити на засідання деяких комітетів, де розглядалися резонансні та принципово важливі питання.

Джерело: http://tomenko.ua/