Здорове харчування восени: яким воно має бути?

21 листопадаа 2014 09:04

epochtimes.com.ua

epochtimes.com.ua

Осінь — кращий час для зміцнення свого імунітету і захисних функцій організму. Підвищити опірність до всякого роду застудних інфекцій, побороти осінню втому, мінливий настрій і просто наситити організм необхідною кількістю вітамінів нам допоможуть овочі та фрукти цього сезону.

Яким повинен бути осінній раціон?
На Сході вважається, що харчування людини повинне відповідати часу року: тільки в цьому випадку можна отримати максимальну користь від продуктів. Не слід забувати про те, що залежно від пори року, кожен продукт по-різному впливає на наш організм.

На Сході рік умовно розділяється на 5 сезонів (періодів): зима (22 листопада — 21 січня), весна (19 лютого — 21 квітня), літо (21 травня — 22 липня), осінь (23 серпня — 22 жовтня) і міжсезоння. Останньому відповідає 4 перехідних періоди: між зимою і весною (22 січня — 18 лютого), весною та літом (22 квітня — 20 травня), літом і осінню (23 липня — 22 серпня) і осінню та зимою (23 жовтня — 21 листопада).

У період кожного сезону активізуються певні органи і кожному сезону властивий головний смак. Так, у міжсезоння активізуються шлунок, підшлункова залоза та селезінка. У цей період корисні продукти з солодким смаком, дозволені — з гірким, гострим і солоним, протипоказані — з кислим. Восени активізуються легені й товста кишка. У цей час слід включати в раціон продукти з гострим, солодким, кислим і солоним смаком, протипоказаний — гіркий.
Заснований на даних закономірностях раціон стимулює роботу одних органів, а інших — уповільнює. Восени в раціоні повинні переважати продукти з гострим смаком: перець, цибуля, імбир, часник, хрін, гірчиця. У міжсезоння можна дозволити собі такі солодощі як варення і мед, а також сухофрукти.
Продукти осені:

Яблука — підтримають ваш організм у боротьбі з серцево-судинними захворюваннями, анемією та занепадом сил. Присутність яблук в осінньому раціоні оздоровить шкіру і поліпшить травлення.

Виноград — один з найпотужніших антиоксидантів, містить безліч корисних речовин.

Сливи — нормалізують внутрішньочерепний кровообіг, запобігає появі головного болю та гіпертонії. Виводять холестерин.

Капуста містить багато рослинного білка, вітамінів групи, А, В, рибофлавін, пантотенову та нікотинову кислоти. Клітковина, що міститься в капусті, допомагає виведенню з організму поганого холестерину і шлаків, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Квашена капуста — найкраще джерело вітаміну С.

Морква — джерело необхідного для нашого здоров’я каротину. Очищує організм від токсинів і шкідливих речовин, нормалізує обмін речовин. Будьте уважні: морква підвищує активність всіх внутрішніх органів!

Гарбуз — містить багато заліза, бета-каротину — незамінний продукт для тих, хто страждає від анемії. Крім цього, в гарбузі містяться вітаміни групи В, РР, E, C, D і T (впливає на обмінні процеси в організмі). Завдяки вмісту пектинових волокон, гарбуз виводить шлаки, токсини, зайвий холестерин.

Гриби. Яка осінь без грибів? Гриби містять багато білка, допомагають розщеплювати жири, запобігають розвитку атеросклерозу і відкладення холестерину.

Буряк — містить вітаміни: С, залізо, магній, фосфор і мідь. Багатий на клітковину. Велика кількість вуглеводів і клітковини, що містяться в буряку, насичують організм енергією.
Цибуля і часник — природні антибіотики. Мають відмінні протизапальні та антибактеріальні властивості.

Квасоля багата на білок. Боби нейтралізують холестерин, очищують кров.

Ці корисні продукти складають лише основу осіннього раціону. Ви можете доповнити цей список відповідно до ваших уподобань.