Дари волхвів покажуть у Києво-Печерській лаврі наприкінці січня

15 Січня 2014 11:29
mosvedi.ru

mosvedi.ru

В Україні з 24 по 30 січня будуть доступні для поклоніння Дари волхвів – у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі. Принесення святині здійснюється з благословення Патріарха РПЦ Кирила, повідомляє УНІАН.

Дари волхвів – це одна з небагатьох реліквій, пов`язана із земним життям Христа, що збереглася до сьогоднішнього дня. У Різдвяний святвечір православні згадують цю євангельську розповідь про поклоніння волхвів немовляті Христу, якому вони принесли дари: золото, ладан і смирну (золото – як царю, ладан – як Богу і смирну – як людині на поховання). Згідно з переказами, відображеним у письмових візантійських джерелах, Дари волхвів разом зі Своєю чесною ризою і поясом передала Єрусалимській церкві Божа Матір.

В Єрусалимі вони перебували до IV століття, при імператорі Східної Римської імперії Аркадії (395-408) перенесені в столицю Візантії – Константинополь і поміщені в храмі Святої Софії. Після падіння Константинополя реліквія була передана на Афон, де перебуває до теперішнього часу. Золото збереглося у вигляді 28 невеликих підвісок різної форми, майстерно прикрашених орнаментом у техніці філіграні. До кожної з цих золотих пластин на срібній нитці прикріплені намистини із суміші ладану та смирни. Дари зберігаються в 10 ковчегах у ризниці монастиря Святого Павла.

 

Джерело: Газета.ua