Представляємо останню добірку здорових сніданків різних країн. Сьогодні ми розповімо про традиційний сніданок по-іспанськи, про те, що таке правильний сніданок для мексиканців і про найкорисніший сніданок по-італійськи.
Як ми вже говорили раніше, сьогодні більшістю вчених доведена користь ранкового прийому їжі — сніданку. Відомо, що ті, хто не пропускає сніданок, набагато менше страждають від стресів. Крім цього, повноцінний сніданок забезпечує організм всіма необхідними речовинами, покращує роботу мозку, підвищує уважність, надає силу та витривалість для занять спортом.
За словами дієтологів, норма сніданку становить 25% від норми всіх поживних речовин, які надходять в організм протягом усього дня. Раніше проведені дослідження показали, що відмовляючись від сніданку, ви позбавляєте свій організм багатьох необхідних поживних речовин, які практично неможливо буде компенсувати протягом дня. Якщо відмова від сніданку для вас стала нормою життя, то пам’ятайте, що це неодмінно матиме негативні наслідки для вашого здоров’я.
Якщо вам складно почати сніданок з прийому їжі, випийте склянку води або соку — овочевого або фруктового. Це допоможе «запустити» шлунок, а організм швидше прокинеться і буде готовий до прийому їжі. Складаючи меню здорового сніданку, включіть в нього такі корисні продукти, як кисломолочний або твердий сир, а булочку або білий хліб замініть чорним.
У країнах Європи основними продуктами здорового сніданку вважаються сир, яйця та вершкове масло. А ось в Іспанії та Мексиці сніданок має свої особливості. З них і почнемо.
Сніданок по-іспанськи
Найпоширеніший, завдяки простоті, і улюблений у іспанців сніданок складається зі свіжезапечених (в тостері або духовці) шматочків хліба, оливкової олії, пасти з помідорів, кави або апельсинового соку. Варто відзначити, що іспанський хліб, хоча і виробляється сьогодні у високотехнологічних міських пекарнях, але на смак — він справжнісінький домашній хліб, ароматний і дуже корисний.
За сніданком шматочки хліба натирають часником, умочують в пасту з помідорів і поливають зверху ароматною оливковою олією, запиваючи чорною кавою. Відомо, що оливкова олія є найпотужнішим антиоксидантом і є важливою складовою середземноморської дієти — однієї з найбільш корисних і збалансованих систем харчування.
Іспанці дуже цінують овочі, особливо, солодкий перець і томати. Ці овочі — обов’язкова складова більшості іспанських страв.
Другий варіант сніданку по-іспанськи — тортилья — картопляна запіканка з овочами або рибою. Такий коржик, щось середнє між запіканкою та омлетом, — досить щільний сніданок з точки зору іспанців.
Сніданок по-мексиканськи
На сніданок мексиканці також віддають перевагу тортильї, проте, на відміну від іспанців, готують її із кукурудзи. Традиційний мексиканський сніданок — це кукурудзяні коржі, квасоля з перцем чилі або гострим соусом. Також на сніданок готують яєчню і пюре зі смажених бобів. До сніданку можуть подаватися сальса — соус і начос — кукурудзяні чіпси. Сальса — традиційний мексиканський соус, готується з відварених і подрібнених томатів або томатільо (вид фізалісу). В соус додають перець чилі, чорний перець, коріандр, цибулю, часник.
Як і американці, мексиканці впевнені, що одним із найбільш поживних і корисних сніданків є яєчня. Тут її подають із гострим соусом, бобами, тією ж тортильєю і перцем чилі.
Крім цих ситних страв, для сніданку мексиканці вибирають кукурудзяні коржі з чорними бобами, сир, шинку та яйця. Завдяки такому сніданку, організм отримує всі необхідні поживні речовини, а ви — відчуваєте прилив енергії протягом усього дня.
Незважаючи на таке різноманіття сніданків, в кожному регіоні Мексики є свої особливості в їх приготуванні. Але обов’язковою складовою десертної частини сніданку є тропічні фрукти або свіжий сік. А ось чай — як один із найпоширеніших ранкових напоїв — у Мексиці чомусь не прижився: тут замість листя чаю заварюють ромашку.
Сніданок по-італійськи
Для сніданку італійці вибирають найлегшу їжу — каву з молоком і підсмажений тост із шматочком сиру. До такого скромного сніданку може додаватися вівсянка та йогурт, а на десерт — фрукти.
Однак такий прийом їжі влаштовує не всіх італійців. Ті з них, хто по-справжньому дбає про своє здоров’я, все ж вважають за краще дотримуватися середземноморської дієти, основними складовими якої є:
велика частка плодів, овочів, картоплі, бобів, горіхів, насіння, хліба та інших хлібних злаків у споживаній їжі;
оливкова олія холодної вичавки;
помірна кількість риби і невелика кількість м’яса;
сири з низьким відсотком жирності.
Ми розповіли про найпоширеніші сніданки жителів різних країн. Сподіваємося, що це було не тільки цікаво, а й корисно: адже деякі варіанти ранкового меню можна використовувати і для свого сніданку, щоб зробити його різноманітнішим і набагато кориснішим. Складіть свій варіант здорового сніданку, який би заряджав вас енергією на весь день і щодня дарував відмінний настрій!