Хурма, також звана китайським персиком або диким фініком, за правом вважається «їжею богів» — саме так перекладається з латині назва цього роду. Користь хурми пояснюється її унікальними смаковими, дієтичними та поживними властивостями.
Користь хурми пояснюється її унікальними смаковими, дієтичними та поживними властивостями. Фото: wom-blog.ru
Батьківщиною «дикого фініка» є Китай. Саме звідти хурма спочатку потрапила до Східної Азії, а потім — до Японії. Але світову популярність цей фрукт отримав тільки наприкінці XIX століття, коли американський адмірал Метью Пері відкрив Західну Японію, що перебувала до цього в ізоляції. Європейці змогли вперше спробувати хурму в Північній Америці. Однак цей фрукт, а саме його терпкий смак, їм не сподобався. З цієї причини довгий час хурма була віднесена до неїстівних плодів. І тільки коли місцеві розповіли європейцям «секрет», вони змогли гідно оцінити смакову цінність «китайського персика». Цей секрет простий: хурма вважається повністю дозрілою і має приємний смак тільки після перших заморозків. До цього часу їсти хурму не варто.
Наразі у світі існує близько 500 видів цього фрукта. Плоди хурми мають різні відтінки смаку, але завжди терпкі й солодкі.
Користь хурми для здоров’я
Хурма — дієтичний продукт, містить пектин. Тому в традиційній медицині хурму застосовують для лікування шлункових захворювань і розладів травлення. Крім цього, її використовують також для профілактики серцево-судинних захворювань (містить калій) і захворювань щитовидної залози (містить йод). Для цього рекомендують з’їдати по 1–2 плоди хурми протягом дня.
Хурма містить:
— Удвічі більше корисних мікроелементів і харчових волокон, ніж яблука.
— Золу, воду, білки, дубильні речовини, вуглеводи, органічні кислоти.
— Калій, кальцій, фосфор, магній, залізо, йод.
— Вітаміни: А, Р, С.
— Глюкозу та фруктозу.
Стиглі плоди хурми:
- Покращують зір, роботу печінки і статевих залоз, стримують зростання вікових новоутворень.
- Зменшують крихкість і проникність судин.
- Рекомендуються у лікуванні варикозної хвороби і кровоточивості ясен.
- Зменшують вірогідність появи жовчнокам’яної хвороби.
- Захищають організм від онкологічних захворювань.
- Мають сечогінну дію.
- Позитивно впливають на нервову систему, підвищують працездатність.
- Захищають організм від кишкової та сінної палички, золотистого стафілокока.
Хурма в традиційній медицині:
1. При анемії рекомендується 2 рази на день пити по 50–100 мл соку хурми перед їжею.
Максимальну користь для здоров’я мають тільки абсолютно стиглі плоди. Їхня м’якоть смачна та соковита. Фото: polonsil.ru
2. При застуді та кашлі полощіть горло соком 1 зрілого плоду хурми, змішаного з 3,5 ст.л. теплої води.
3. Для лікування гіпертонії ефективні сушені плоди хурми: з’їдати по 20–30 штук 3–4 рази на день.
Хурма має й протипоказання:
1) Людям, які страждають від ожиріння або цукрового діабету, їсти хурму не можна: вона містить велику кількість легкозасвоюваних цукрів.
2) Тим, хто страждає від спайкової хвороби і запорів, слід вживати хурму дуже обережно, щоб не викликати непрохідність кишечнику.
3) При вживанні надто великої кількості цього фрукта, навіть людям без перелічених захворювань, слід дотримуватися обережності. Вживання хурми може призвести до утворення безоарів і непрохідності кишечника.
4) Не можна вживати хурму з холодною водою і молоком.
Хурма застосовується також у косметології: роблять маски (http://www.epochtimes.com.ua/health/health/maski-dlya-oblichchya-103945.html) з суміші м’якоті хурми і яєчного жовтка. Такі маски рекомендують при розширених порах, лікуванні вугрів і для загального поліпшення стану шкіри.
Як вибрати хурму?
Максимальну користь для здоров’я мають тільки абсолютно стиглі плоди. Їхня м’якоть смачна та соковита. Зрілі плоди мають яскраво-оранжевий колір і коричневі листочки, вони м’які, але без чорних крапок і плям.
Щоб отримати максимальну користь для здоров’я, з’їдайте щодня 1–2 (не більше 5) плодів хурми.
Зберігати хурму можна до півроку в замороженому вигляді. Такий спосіб усуває з плодів терпкість. Такий самий ефект можна отримати, залишивши хурму на 12 год в теплій воді. Все це стосується тільки зрілих плодів. Незрілі плоди хурми містять велику кількість таніну, чим і пояснюється їхній в’яжучий ефект. Цей ефект пропадає з дозріванням плоду. В’язкість недоспілої хурми також зникає, якщо на ніч покласти її в морозилку і на ранок розморозити.
Вам також може бути цікава стаття про цінні властивості граната.