Жовтневий палац пропонують перетворити на Меморіал Майдану

9 Лютого 2015 10:03

commons.wikimedia.org

commons.wikimedia.org

Парламентарі подали законопроект, у якому запропоновано передати будівлю Жовтневого палацу від профспілок до Інституту національної пам’яті, щоб створити на його території Меморіал Майдану. Про це УНН повідомляє з посиланням на прес-службу фракції Об’єднання “Самопоміч”.
Ініціатори законопроекту – народні депутати М.Гаврилюк, В.Парасюк, Ю.Шухевич, Ю.Тимошенко, О.Медуниця та представник фракції Об’єднання “Самопоміч” Єгор Соболєв.

“Творення Меморіалу є важливим кроком, щоб увіковічнити події, які відбулися на Інститутській. Навколо Жовтневого стояв Беркут у найдраматичніший час Майдану, там лежали снайпери “чорної роти”, які стріляли в людей, і саме там люди із дерев’яними щитами йшли на кулі, і там Україна перемогла”, – зазначив Є.Соболєв.

На думку депутатів, Жовтневий палац є ідеальним місцем для Інституту, там він зможе організовувати дискусії, виставки й архіви.

Також Є.Соболєв нагадав, що в 1930-ті роки у підвалах Жовтневого НКВС розстрілював українців, і тому там точно не місце для кінотеатру чи розважальних концертів.

Автори планують розглянути законопроект якнайшвидше, щоб уже на річницю подій, 20 лютого, у Майдану було своє місце пам’яті.

Нагадаємо, раніше з відповідною пропозицією виступив віце-прем’єр-міністр – міністр культури України В’ячеслав Кириленко.

Джерело: Хрещатик