Зі скрипкою до перемоги

27 Лютого 2015 11:00
vyshneve.org

vyshneve.org

Тонкий світ душі музиканта зрозуміє не кожен: вона наче створена зі звуків. Немає колишніх скрипалів, художників, поетів – серце митця завжди оповите натхненням, воно випромінює світло, осяюючи цей світ.

Такими променями у місті є музичні заклади, Вишнівська дитяча школа мистецтв одна з них. Тут у 2006 році спалахнула нова зірка – ансамбль скрипалів «Глорія». З того часу колектив багато виступав на конкурсах, фестивалях різного рівня, перемагав, набирався досвіту, а у травні 2014 року отримав статус зразкового. «Це для нас своєрідний знак якості, підтвердження того, що ми рухаємося у правильному напрямку», – зазначила керівник ансамблю скрипалів «Глорія» Олена Кухта. Але, на думку жінки, це тільки початок, тож зупинятися вони не збираються.

Колектив постійно виступає: давали вони концертну програму до Дня автомобіліста у Боярці, грали для дітей-переселенців до Дня Святого Миколая у Києво-Святошинському центрі соціально-психологічної реабілітації. Спалахнули зірки ансамблю і на телебаченні. «На простори екрану ми вийшли завдяки перемозі у телевізійному фестивалі-конкурсі «Моя Україна», який транслювався на каналі УТР», – повідомила Олена Анатоліївна.

Правильно підібраний репертуар, доступний дітям як в технічному, так і в емоційному плані, з красивою мелодикою, який подобається учням – це перший крок до успіху. «Діапазон репертуару дуже широкий, він охоплює класичні твори, джазові композиції, особливо ж натхненно звучить музика українських композиторів. А знаменита «Чарівна скрипка» Ігоря Поклада є візитною карткою нашого ансамблю», – розповіла концертмейстер колективу скрипалів «Глорія» Ірина Кононенко.

Ще одним кроком до успіху, на думку Олени Кухти, є кропітка та наполеглива праця, адже скрипка дуже складний інструмент, який вимагає щоденної роботи над інтонацією, звукоутворенням, володінням рухами, різноманітністю динаміки. Крім того гра в ансамблі потребує ще вміння слухати один одного, співпереживати, співтворити. «На перший погляд це може здатися легко, але насправді за цим стоять довгі часи кропіткої праці, яку можна прирівняти до ювелірного мистецтва», – зазначила керівник колективу.

Такий підхід до справи приніс ансамблю перемогу у Всеукраїнському фестивалі мистецтв у Трускавці «Об’єднаємо дитячу країну», який проходив в цьому році на базі санаторію Дніпро. Дипломи лауреатів першого ступеня отримали й солісти колективу: Павло Дровнін, Олександра Капиш.

Яскравість та професійність виступів конкурсантів вразили учасників ансамблю. «Коли ми повернулися з поїздки та ділилися враженнями в стінах рідної школи, всі дружньо зійшлися на думці, що рівень фестивалю відповідає Палацу «Україна», – стверджує Олена Анатоліївна.

Курортне містечко запам’яталося колективу не лише здобутою перемогою та висококласними конкурсними номерами, а й прикарпатським колоритом і різноманітними екскурсіями. Найбільше учасникам ансамблю запала в душу поїздка до Львова, де вони відвідали багато музеїв: історичний, музей місцевого художника. «Час пролетів, як швидкісний потяг, враження від спілкування з іншими колективами, їх керівниками, емоції від виступу, від міста не щезнуть ніколи. Це певний досвіт, який так важливий для музиканта», – поділилася Олена Кухта.

На питання: «Який рецепт успіху для музиканта?» – жінка відповідає, що його не існує, що це індивідуальне, адже у кожного свої природні здібності, потенціал. «Не можна сказати учню, займайся по п’ять годин на день – і ти станеш генієм в музичному світі. Комусь для гарного результату досить дві-три години, а дехто може грати і вдень, і вночі, але так і не досягнути вершини майстерності», – розповідає викладач.

Ірина Кононенко вважає, що рецепт успіху є, і він залежить від зацікавленості та інтересу дітей. «Коли тобою рухає любов до музики, велике бажання займатися, розвиватися, пізнавати нове, все вдасться», – впевнена педагог.

І це справді так, адже протягом дев’яти років колектив запалює зірки на музичному небосхилі, плекаючи любов до скрипки та викликаючи у глядачів палітру емоцій – і цей шлях довжиною в життя.